Банкеръ Daily

Свят

Бюлетин на ядрената енергетика по света

ВЛАДИМИР ПУТИН: РУСКАТА АТОМНА ИНДУСТРИЯ ИЗПРЕВАРВА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ 

Източник: www.atomic-energy.ru 

Атомната индустрия на Русия е изпреварила всички останали страни. Ние правим най- много атомни енергоблокове и работим наистина много добре. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин в деветата серия на проекта „20 въпроса към Владимир Путин“, цитиран от ТАСС. По думите му Русия е на първо място в света по мощност на заводи за обогатяване на уран и е единствената държава, която управлява промишлен реактор на бързи неутрони. В другите държави работят само изследователски реактори с ниска мощност. 

Според Путин развитата атомна индустрия на страната позволява създаването на уникални продукти. „Например първата и единствена в света плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“. Осъществяват се и разработки за използване на постиженията на атомната индустрия в Космоса“, заяви руският президент. 

 

РАЗХОДИТЕ НА ПОЛША ЗА РАЗВИТИЕ НА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ СА 14 МЛРД. ЕВРО ЗА ПЪРВИТЕ 10 ГОДИНИ 

Източник: www.nucnet.org 

Полша ще похарчи 14 милиарда евро през първите 10 години от планираната програма на страната за развитие на атомната енергетика. Това обяви Пьотр Наимски - правителствен секретар, отговорен за енергийната инфраструктура. Въпреки че не конкретизира за какво ще бъдат разходвани средствата, Наимски обяви, че плановете на Полша включват изграждане на шест атомни енергоблока за 20 години с обща мощност между 6 и 9 гигавата. 

Голяма част от електричеството в страната се произвежда от въглища, а Полша е единствената държава от ЕС, която не се е ангажирала да постигне климатичен неутралитет до 2050 г. Заради натиска да намали въглеродните си емисии обаче, страната планира да изгради значителен атомен капацитет до 2040 г. 

Според Наимски най-трудната задача ще е строежът на АЕЦ по график, тъй като това е дългосрочно начинание, което се нуждае от 10 до 12 г. 

 

FORATOM: ЕС СЕ НУЖДАЕ ОТ АТОМНА ЕНЕРГИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ СИ ЦЕЛИ 

Източник: www.euractiv.com 

Предстоящата Индустриална стратегия на Европейската комисия цели да помогне промишлеността на Европа да се справи с редица предизвикателства в бъдеще. Важен елемент от това ще е достъпът до сигурни доставки на нисковъглеродна енергия на конкурентна цена. И тук идва атомната енергия, отбелязва генералният директор на Foratom Ив Десбизайе за Еuractiv. По думите му тя е нисковъглеродна, гъвкава, рентабилна и може да помогне на ЕС да постигне климатичен неутралитет като поддържа конкурентоспособност, растеж, работни места и технологично лидерство. 

Европейската атомна индустрия осигурява 1 млн. работни места в ЕС и произвежда близо 450 млрд. евро БВП. В дългосрочната визия на ЕК „Чиста планета за всички“ се посочва, че ядрените мощности през 2050 г. ще останат на сегашните нива от 120 гигавата. За целта е необходимо изграждането на нови атомни реактори, което ще е от полза както за икономиката на Европа, така и за страните, в които ще се разположат те. 

Ключова е необходимостта от значителна подкрепа за изследвания, разработки и иновации, както и увеличено финансиране за проучвания в настоящите и бъдещите атомни технологии, каквито са малките модулни реактори. Според Десбизайе ЕС трябва да предприеме мерки за подпомагане на важната роля на атомния сектор за икономиката на съюза чрез стабилна политическа рамка, реформа на въглеродните пазари и окуражаване на инвестициите в нисковъглеродни технологии. 

 

ЕКСПЕРТ: АРМЕНИЯ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ ЗА НОВА АЕЦ 

Източник: www.aysor.am 

Армения трябва да се замисли за строителство на нов енергоблок на АЕЦ. Това заяви в хода на панелната дискусия „Перспективи за развития на атомната индустрия в Армения“ националният експерт на ООН по енергетика Ара Марджанян. По думите му, 

паралелно с дейностите по удължаване на срока на експлоатация на Втори енергоблок на Арменската АЕЦ, е необходимо да се вземе решение за строителство на нов енергоблок. 

„Армения не притежава достатъчно природни запаси от първични енергоносители и осигуряването на електроенергия за икономиката на конкурентни цени е стратегически важно решение за страната. От своя страна, отказът от атомна енергетика води до сериозни енергийни и икономически загуби и щети за енергийната сигурност“, заяви Марджанян. 

Относно Споразумението за всеобщо и разширено партньорство между Армения и ЕС, в един от пунктовете на което има изискване Арменската АЕЦ да бъде закрита до 2026 г., Ара Марджанян отбеляза, че не е целесъобразно да се закрива централата, ако няма адекватни заместващи мощности. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във