Банкеръ Daily

Свят

Бюджетът на ЕС за гражданска защита е 3,3 млрд. евро

Механизмът за гражданска защита на ЕС е създаден през 2001 г. като система за сътрудничество и взаимопомощ между страните членки.

Европейският парламент  одобри споразумение със Съвета, което осигурява 3,3 млрд. евро за Механизма за гражданска защита на ЕС от бюджета за 2021-2027 г. и плана за възстановяване. Той е бил активиран при земетресения, горски пожари и наводнения, а също така и за набиране на медицинско оборудване срещу коронавируса.

Депутатите одобриха възможността Комисията да закупува директно ресурси за натрупването на европейски резерв (RescEU). Бюджетът на механизма ще осигури средства за предотвратяване на кризи, подобряване на подготвеността и реагиране.

Механизмът за гражданска защита на ЕС е създаден през 2001 г. като система за сътрудничество и взаимопомощ между страните членки. Той е бил задействан повече от 420 пъти досега за реагиране на природни и предизвикани от човека бедствия в и извън ЕС ‒ например, горски пожари, наводнения, замърсяване на моретата, земетресения, урагани, промишлени инциденти и здравни кризи.

При появата на коронавируса механизмът бе използван за координирането и съфинансирането на спешни доставки на лекарства и лично защитно оборудване. Той също така подпомогна репатрирането на над 90 000 европейски граждани от различни точки на света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във