Банкеръ Daily

Свят

Бюджетният дефицит на САЩ достигна исторически максимум

 Бюджетният дефицит на САЩ достигна исторически максимум от 864 милиарда долара през юни в резултат на правителствените програми за трилиони долари за преодоляване на рецесията, породена от кризата с коронавируса и след загубата на постъпления от данъци поради съкращаването на милиони работни места, съобщава Асошиейтед прес. 

Заради мерките, предприети от администрацията на президента Доналд Тръмп за борба с икономическите последици от пандемията, разходите на федералния бюджет надхвърлиха 1,1 трилиона долара през юни, докато приходите в хазната възлизат на едва 240 млрд. долара.През юни миналата година бюджетният дефицит беше под 8,5 милиарда. Общо през първите девет месеца на фискалната 2020 (започнала на 1 октомври) бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 2,7 трилиона долара.

От март федералните власти на САЩ вляха в икономиката на САЩ около 3 трилиона долара като част от няколко пакета спешни мерки за стимулиране на икономическия растеж по време на пандемията, причинена от новия коронавирус. През април федералният бюджет обикновено отчита излишък, тъй като тогава изтича срокът за плащане на данъци. Тази година обаче крайният срок бе отложен от 15 април за 15 юли като част от антикризисните мерки.

По оценки на Бюджетната служба на Конгреса дефицитът за цялата финансова година може да достигне 3.7 трлн. долара на фона на всички разходи на властите за смекчаване на икономическият удар от пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във