Банкеръ Weekly

Акценти

Бюджет няма, но "Форт Тръмп" ще има!

S 250 198af654 c026 42c1 b250 f3b1a0458c10

Провалът на преговорите за Бюджет'19, новите инициативи за съвместна отбрана, изграждането на американската военната база "Форт Тръмп" в Полша, бяха сред основните теми в европейския дневен ред през изминалата седмицата. 

Няма съгласие за бюджета на ЕС

С гръм и трясък се провалиха преговорите за бюджета на Европейския съюз през следващата година, след като Европарламентът и страните членки не успяха да се споразумеят колко ще харчи общността. Бюджетът обхваща всичко - от селскостопанските субсидии и подкрепата за бедните региони до програмите в областта на изследванията и образованието.

Парламентът призова за бюджетни разходи на стойност 149,3 млрд. евро през 2019-а. Което е малко над сумата, за която са се договорили отделните държави - 148,2 млрд. евро. Но евродепутатите отхвърлиха техните предложения за съкращения на схемите за растеж и създаване на работни места, възлизащи общо на 794 млн. евро. От своя страна те предлагат да бъдат включени допълнителни 362 млн. евро за програмата за обмен в областта на образованието, спорта и младежта "Еразъм", както и 347 млн. евро за инициатива в подкрепа на младежката заетост. Само че страните членки отказаха непохарчените пари за наука от тази година да се прехвърлят в бюджета за следващата. Според европейските правила спестените средства се връщат на държавите в пропорция на техните вноски към общия бюджет.

Австрийският финансов министър Хартвиг Льогер, който води преговорите, заяви, че намирането на съгласие с парламента се е оказало невъзможно. Според него исканията на евродепутатите ще отслабят съюза предвид предизвикателствата, които го очакват. Австрийското председателство на общността се опасява, че ако парите се пренасочат, вместо да се върнат на столиците, това ще създаде прецедент с "неясни последици в бъдеще".

Липсата на споразумение задължава Европейската комисия да предложи нов проектобюджет, което ще позволи започването и на нови преговори. А ако Европейският парламент не одобри общите разходи преди Нова година, ЕС ще премине в режим на разходване на по една дванадесета от тазгодишния месечен бюджет. Проблемът е, че остава много малко време за нови компромисни предложения - европейските лидери трябва да одобрят окончателно сметката за 2019-а на срещата си на 15 декември в Брюксел.

Междувременно се водят преговори и за бюджета на еврозоната. Предложението на Германия и Франция е тя да има единен бюджет до 2021-а, за да може с финансовата си мощ да поема икономическите удари. Това обявиха на 20 октомври финансовите министри Бруно Льо Мер и Олаф Шолц. Предложението ще бъде обсъдено на извънредна среща на 27-те финансови министри.

Бюджетът на еврозоната е специално за страните, използващи единната валута, но ще съществува в рамките на бюджета на Евросъюза. И някои държави ще трябва да бъдат убедени да приемат предложението, призна Шолц. "Някои от тях задават въпроси като каква е добавената стойност от това?", поясни германският министър. Но "в крайна сметка ще намерим решение, което да бъде подкрепено от всички".

Нови проекти в областта на отбраната

Министрите на външните работи и военните министри на ЕС одобриха 17 нови проекта от съвместната програма за сътрудничество в областта на отбраната. Сътрудничеството ще е на всички нива и проектите варират от разработването на нова ракетна система до обучаването на разузнавачи.

На 11 декември 2017-а бе прието решение за създаване на постоянното структурирано сътрудничество. В него участват всички държави членки с изключение на Дания, Малта и Обединеното кралство. Подкрепените нови инициативи са за обучението и развитието на оперативната готовност по суша, море и във въздуха. Специално внимание ще бъде обърнато на киберсигурността. Проектите включват разработване на ракетни системи със среден обсег, развиване на способности за водене на кибервойна, ново поколение управляван дистанционно летателен апарат, наречен евродрон, както и сътрудничество в космическото наблюдение. Различни групи от отделните страни ще си сътрудничат по всяка индивидуална схема.

Освен това съвместно европейско разузнавателно училище ще предоставя обучение и тренировки в тази сфера. Тази инициатива ще е под надзора на Гърция и Кипър.

Ще бъде подсилен и наборът от инструменти за бързо реагиране. Бойните групи на Европейския съюз бяха създадени през 2005-а, но все още не се е стигало до тяхното използване по причини от политически, технически и финансов характер.

"Форт Тръмп" ще има

Въпросът за създаването на американска военна база в Полша с името "Форт Тръмп", е решен. Това обяви на 20 октомври полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

"Преговорите продължават. Американската инициатива "Форт Тръмп" ще се осъществи и двете страни преговарят не за това дали да има засилено американско присъствие в Полша, а как да стане това“, обясни Блашчак.

През септември полският президент Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради американска военна база в Полша, като по този начин увеличи присъствието на американски войски в Източна Европа. За целта Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 млрд. долара.

Тръмп, който неведнъж е критикувал европейските съюзници заради недостатъчното им включване в колективната отбрана, коментира полското предложение лаконично: "Щом се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата".

По въпроса за създаването на единна европейска армия Блашчак бе категоричен, че всички инициативи на ЕС в тази насока трябва да подпомагат съществуващите отбранителни структури в НАТО. Според него Полша иска т.нар. постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) да допълва отбранителния потенциал, съществуващ в рамките на Северноатлантическия съюз.

Брюксел се страхува от руска намеса

Брюксел бе предупреден за потенциална опасност за манипулиране на европейските избори от чужбина. Основният въпрос е дали  Русия ще се опита да навреди на изборите за Европейски парламент през май 2019-а. Той е надвиснал над белгийската столица още в началото на предизборната кампания, съобщи EurActiv .

"Не бива да сме наивни: има такива, които искат да дестабилизират европейските избори и техните начини са много", предупреди зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През септември комисията предложи цял пакет от мерки срещу кампаниите за дезинформация. Тогава бе решено да се създаде "мрежа за изборно сътрудничество", в която държавите членки да свържат институциите, отговорни за изборните въпроси, защитата на данните и прилагането на закона. Освен това занапред в политическите реклами ще е необходимо да се посочва коя партия или група стои зад тях. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова съобщи, че не трябва да се допуска скандал, подобен на "Кеймбридж аналитика", защото това ще е шок за демократичната система.

Европейският парламент също обсъди въпроса. Сред евродепутатите имаше ясен консенсус, че ще бъдат направени опити за манипулиране на изборите. "Основната заплаха е Русия", коментира чешкият депутат Павел Теличка (АЛДЕ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във