Банкеръ Daily

Свят

Битката Газа-Израел ескалира

Израел и базираните в Газа войски задълбочиха битката помежду си след удари със стотици ракети и ответни удари пред последните два дни, поставяйки под заплаха опитите за постигане на дълготрайно примирие. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в неделя, че е инструктирал армията да продължи свои "масивни атаки" в Газа.

От своя страна войските, разположени в Газа заплашиха, че ще изстрелят ракети по-дълбоко в територията на Израел. През следващите седмици в Израел ще се състоят важни събития - страната ще чества своята независимост, в Тел Авив ще се проведе и музикалният конкурс Евровизия. 

Бунтовниците се заканват да провалят честванията и да обсипят с огън музикалното шоу, което може да навреди на опитите на Израел да покаже себе си го добра дестинация за туризъм. 

При ракетните удари са загинали поне десетима палестинци и трима израелци. Сред загиналите са бебе и бременна жена. 

Ракетните бомбардировки започнаха в събота сутринта, продължиха и в неделя. Над 100 ракети бяха уловени от системите за противоракетна отбрана, но няколко отбелязаха директни удари по домове, фабрики и автомобили.

При ответните удари Израелската армия отчете, че е поразила 220 свои цели, включително военни бази и тренировъчни лагери, военни кораби и оръжейни съоръжения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във