Банкеръ Daily

Свят

Bild: Шолц иска да се срещне с Путин през януари

Канцлерът на Германия Олаф Шолц счита за много важен фактор "подреждането" на отношенията с Русия и смята да вземе този въпрос под собствен контрол. Както съобщава вестник Bild, като се позовава на  неназовани източници, още през януари ръководителят на правителството на Германия разчита да се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

Няма обаче официален коментар от Берлин за това.

Олаф Шолц привидно се стреми към "ново начало" в отношенията с Москва, се казва в  статията. В частност, това засяга газовите отношения и украинския въпрос, пише таблоидът. Външнополитическият съветник на канцлера Йенс Пльотнер "от две седмици  подготвя срещата" на ръководителя на правителството на Германия с руския лидер през януари, твърди изданието.

Bild също така пише, че това положение на нещата оставя зад борда "зелените", които са много  критично настроени относно отношенията с Русия, особено по въпросите на външната политика и "Северен поток - 2". Анализаторите в Германия вече неведнъж са отбелязвали, че министърът на външните работи Аналена Бербок има друг поглед по отношение "подреждането" на  отношенията с Москва, отколкото социалдемократът Шолц.

Едва Олаф Шолц пое длъжността на канцлер на Германия (на 8 декември) и веднага се сблъска с първото като ръководител на правителството сериозно външнополитическо предизвикателство - поредното влошаване на отношенията между Германия и Русия.

Новият канцлер сега е в задънена улица. От една страна, му се налага да се съобразява с позицията на партньора в коалицията ("зелените"), която го принуждава да върви към влошаване на отношенията, а от друга е собствената му партия (Социал-демократическата партия на Германия), която по традиция се застъпва  за тяхното подобряване.

Съюзниците от Европейския съюз и НАТО допълнително повишават натиска върху Берлин.

Германия ще продължи да се нуждае от газ при енергийния преход

Германия ще се нуждае от природен газ в процеса на преход към екологично чиста енергетика. Това е заявил в понеделник официалният говорител на правителството на Германия Щефен Хебештрайт. "Ние ще продължим да се нуждаем от газ в преходния период", е казал той.

Германия се отказва от въглищната и атомната енергетика и преминава към екологично чисти източници на енергия. За да се осъществи обаче този преход безболезнено за икономиката и промишлеността, на Германия ѝ е нужен повече природен газ.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц по-рано изказа предположението, че след 25 години доставките на природен газ вече няма да играят толкова важна роля за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във