Банкеръ Daily

Свят

Бил Гейтс излиза от управата на "Майкрософт", отдава се на благотворителност

Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс обяви, че излиза от управителния съвет на корпорацията, за да се съсредоточи върху благотворителността, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Гейтс беше главен изпълнителен директор на технологичната компания до 2000 г., след което постепенно започна да свива ролята си в "Майкрософт", която основа през 1975 г. заедно с Пол Алън. До 2014 г. той оглавяваше управителния съвет на корпорацията. 

Гейтс каза, че напуска не само управителния съвет на "Майкрософт", но се отказва и от членството си в борда на "Бъркшър Хатауей" - конгломерата, ръководен от милиардера Уорън Бъфет.

Гейтс каза, че планира да отделя повече време на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", но ще продължи да съветва главния изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатия Надела и други ръководители на компанията. "Беше огромна чест и привилегия да работя и да се уча от Бил Гейтс през годините", заяви Надела.

"Гледам напред към следващата фаза от живота си като възможност да запазя приятелствата и партньорствата, които имат най-голямо значение за мен. Искам да продължа да допринасям за развитието на двете компании, с които съм изключително горд, но и ефективно да изпълнявам своя ангажимент към най-големите предизвикателства на съвременния свят", казва Гейтс.

"Форбс" оценява богатството на Бил Гейтс на 103 милиарда долара. Той е на второ място по лично богатство в света след основателя на "Амазон" Джеф Безос.

Богатството на Бил Гейтс е натрупано заради доминиращата роля на пазара на създадените от "Майкрософт" операционни системи за персоналните компютри.

Като младеж Гейтс решава да напусне колежа и се премества в Албакърки (Ню Мексико), където основава "Майкрософт" заедно със своя приятел Пол Алън.

Техният голям пробив идва през 1980 година, когато "Майкрософт" подписва договор с Ай Би Ем (IBM) за създаване на операционна система, която става известна като MS-DOS.

Акциите на "Майкрософт" са листвани на борсата през 1986 година и само за една година Бил Гейтс се превръща в най-младия предприемач, който е спечелил над един милиард долара благодарение на собствените си усилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във