Банкеръ Daily

Свят

Бил Гейтс даде Корея за пример за борба с коронавируса

Бил Гейтс, съосновател на американската корпорация "Майкрософт", заяви днес в разговор по телефона с южнокорейския президент Мун Дже Ин, че Южна Корея показва пред цял свят пример на успешна борба с разпространението на коронавируса, заяви пред журналисти говорителят на президентската канцелария Кан Мин Сок, съобщиха медиите в Сеул, цитирани от ТАСС.

Показателно за напредъка на Южна Корея в битката с болестта е и това, че страната дейно подпомага други държави, на които предоставя тестове за коронавирус, добави Гейтс.

Президентът Мун Дже Ин изтъкна, че е необходимо възможно най-скоро да бъде разработена ваксина срещу заболяването. Многобройни южнокорейски фармацевтични компании и научноизследователски институти вече са започнали изследвания в тази насока, посочи той.

Южнокорейската фирма "Ем-Монитър" (M-Monitor) съобщи, че е разработила диагностичен набор, способен за 20 минути да определи наличието на новия коронавирус.

През изтеклото денонощие в Южна Корея са открити 27 нови случая на Ковид-19 - най-малката бройка от 20 февруари досега.

Основаната от Гейтс американска компания "Майкрософт" (Microsoft) ще отдели 20 милиона долара в помощ на специалистите в борбата с коронавируса, стана ясно от съобщение на сайта на корпорацията.

В документа се отбелязва, че средствата ще бъдат предвидени в рамките на програмата на "Майкрософт" за прилагане на изкуствен интелект в сферата на здравеопазването. Част от средствата ще бъдат изразходени в помощ на изследователите, които изучават новия коронавирус с цел разработване на ваксина, средства за диагностика и терапия.

Освен това компанията планира да финансира проекти за разпространение на достоверна информация за вируса.

"Майкрософт" се ангажира да предоставя на изследователите достъп до някои изчислителни мощности, с които разполага компанията, а също така да помага при работата с база данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във