Банкеръ Weekly

Свят

Безпрецедентни мерки в отсъствието на Меркел

Германия смело изостави бюджетния баланс, за да се бори с последиците от коронавируса

Германската икономика е изправена пред пълно спиране
S 250 c227b6f2 8541 44d6 a542 2df89f752bf1

Германия показа, че може да взима решения, дори и Ангела Меркел да не стои в предната редица. Принудителната отпуска, в която лидерката на най-голямата европейска икономика излезе, не попречи на федералното правителство да одобри безпрецедентен пакет от разходи за борба с последиците от епидемията от Ковид-19, влизащ в рязък контраст с твърдата политика на бюджетен баланс, спазвана досега от Берлин.

Новината, че Ангела Меркел трябва да бъде поставена под карантина, след като личният й лекар се разболя от коронавирус, дойде в труден момент. И макар че тестовете на 65-годишната канцлерка засега са отрицателни, едва ли германците са се зарадвали от отсъствието в момента на човека, водил Германия през последните 15 години и превел я през тежки кризи – финансовата и дълговата, започнали през 2008-2009 г., и бежанския наплив от 2015-а.

В отсъствието на своята ръководителка германското правителство одобри стимули в размер на над 750 млрд. евро, с които ще се опита да предотврати негативните ефекти за икономиката от разпространението на коронавируса. Безпрецедентната бюджетна сума от 156 милиарда евро ще бъде предназначена за спасителни мерки. Предвижда се също икономически стабилизационен фонд за 100 млрд. евро, чрез който ще може да се поемат директни участия в дружества, засегнати силно от коронавируса, още 100 млрд. евро за кредити за намиращия се в затруднение бизнес и още 400 млрд. евро под формата на заемни гаранции за обезпечаване на корпоративен дълг, намиращ се в риск от просрочване. Размерът на общият финансов пакет се равнява сумарно на близо

22 на сто от брутния вътрешен продукт

на Германия.

"Важното е да изпратим ясен и силен сигнал", заяви финансовият министър и вицепремиер от социалдемократите Олаф Шолц, който вероятно би поел задълженията на Меркел, ако се окаже, че тя не може да ги изпълнява по-дълго време.

Приетите антикризисни мерки показват колко тежки последици от епидемията очакват в Берлин. Правителството наруши най-голямото табу в германската политика, като се отказа от балансирания бюджет – така наречения Schwarze Null, или "черна нула". Коалиционният кабинет на християндемократи и социалдемократи задейства клауза в конституцията за извънредни случаи, позволяваща му да изразходва повече от 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт, който за 2019-а възлиза на 3,44 трилиона евро.

Прочутата немска пестеливост, заради която Германия неведнъж бе укорявана през последните години, вероятно я поставя в по-добри позиции от останалите страни, изправени пред надигащата се икономическа буря. Доходността на германските дългови книжа в момента е отрицателна, което означава, че инвеститорите плащат, за да ги притежават, благодарение на солидното кредитно досие на Германия. При това положение Берлин на практика може да поема

кредити с нулево оскъпяване

– поне засега.

Както в останалата част от Европа, а и в света като цяло, германската икономика е изправена пред пълно спиране. Големи производители като "Фолксваген" и "Мерцедес" затвориха фабриките си и изпратиха работниците у дома. Туризмът и търговията на дребно са парализирани. На практика нито една сфера освен публичния сектор и производството на храни не е пощадена.

Непосредствено преди излизането си под карантина Меркел обяви затягане на контрола над движението на германците и затварянето на всякакъв "несъществен" бизнес, включително ресторантите и кафенетата, които работеха през деня. По искане на централната власт 16-те федерални провинции сложиха край на практически целия обществен живот, затваряйки магазини, музеи, хотели.

Много икономисти предричат по-тежки последици за страната в сравнение със започналата с фалита на "Леман брадърс" през 2009-а криза, когато икономиката се сви с 5 на сто за едно тримесечие. "Ясно е, че икономическата активност драматично ще се свие през идващите седмици", предупредиха икономисти на "Комерцбанк" клиентите си в съобщение до тях. "Комерцбанк" предвижда свиване на икономиката с 3,5 на сто през първото тримесечие на 2020-а и с още 7,5% през второто.

Проблемът е, че не се знае какво ще последва след това –

дали карантината ще приключи?

А според други наблюдатели сценарият на "Комерцбанк" е по-скоро оптимистичен.

Базираният в Мюнхен Институт за икономически изследвания, един от най-авторитетните аналитични центрове в страната, прогнозира, че икономиката ще се свие с 21 процента тази година, което значи, че най-голямата европейска икономика ще изпадне в сериозна депресия. "Последиците ще надминат всичко познато в Германия през последните десетилетия – от икономически кризи до природни бедствия", смята председателят на института Клеменс Фюст. Коронавирусната криза може да струва на икономиката на страната между 255 и 729 млрд. евро през тази година, предупреди Фюст.

Бившият финансов министър Пеер Щайнбрюк, който бе начело на усилията за съхраняване на банковата система на страната след банкрута на "Леман брадърс", заяви, че коронавирусът представлява още по-голяма заплаха за германската икономика заради мащаба на обхвата си и призова правителството да използва "най-големокалибрените" си оръжия, за да предотврати икономическото сриване. Тази криза е много по-екзистенциална от финансовата криза през 2008-2009 г., не бива да се залъгваме, отбеляза Щайнбрюк.

Един от аспектите на кризата, от които в Берлин се боят, е ключови германски компании да не бъдат

превзети от чуждестранни инвеститори 

"Има световен интерес към успешните германски компании в мобилността и инфраструктурата", сподели транспортният министър Андреас Шойер пред "Зюддойче цайтунг" и призова към "обезпечаване на германската икономическа мощ след кризата", за което трябва да бъдат приети съответни закони.

Финансовият министър Олаф Шолц пък сподели, че правителството е готово да разгърне "голямата финансова мощ на страната ни", за да защити компаниите, като дори е възможно временно да стане техен собственик, за да отблъсне чуждестранните инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във