Банкеръ Daily

Свят

Безпокойство в Гърция заради увеличените случаи на коронавирус в района на Ксанти

В Ксанти се извършва дезинфекция

Гърция налага отново локални ограничителни мерки в кметството Ехинос в областната единица (бивша префектура) Ксанти (Северна Гърция), където вчера бяха установени 15 нови случая на коронавирус, съобщава ежедневникът "Катимерини". В селището се забранява събирането на големи групи хора, както и движението вечер, затварят се детските градини и началните училища. Започва и интензивно тестване на населението.

За първи път заради значителния брой случаи на коронавирус Ехинос беше поставен под карантина на 27 март. Ехинос (известен в България и с турското име Шахин) е сред основните центрове на т.нар. помашко население в Гърция.

Допълнителни мерки се въвеждат и в цялата префектура Ксанти, по-специално задължително носене на маска в частните предприятия и магазините, обслужване на гражданите от публичната администрация само със запазен час, затваряне на пазарите и търговията на открито. За координиране на действията за Ксанти заминават заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас и представителят на министерството на здравеопазването за коронавируса Сотирис Циодрас.

Опозиционният печат обвинява правителството, че е злоупотребило с 20-те милиона евро, отпуснати за информационната кампания "Оставаме си вкъщи" по време на пандемията, като е дало целевото финансиране на "свои хора". "Ефимерида тон синдактон" излиза със заглавие "пропаганда с публични средства за наши хора", като пише, че финансирането е отишло в несъществуващи интернет страници или сайтове, създадени специално за целта. Свързаният със СИРИЗА вестник "Авги" пише, че правителството на Нова демокрация е скрило списъка с парите, които са получили отделните медии. Оповестен е бил само списъкът с 1232 бенефициенти по проекта, но не и разпределението на публичните средства, които са им били отпуснати. Според "Авги" основната част от медиите са получили само трохи от общата сума, докато лъвският дял е отишъл при избрани от правителството. За това СИРИЗА иска оставката на говорителя на правителството Стелиос Пецас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във