Банкеръ Daily

Свят

Безос и Мъск са в конфликт заради мисия до Луната

През февруари  Джеф Безос обявяи, че през третото тримесечие на годината ще напусне поста на генерален директор и ще оглави директорския съвет на компанията си. 

Милиардерът Джеф Безос ще дари 2 млрд. долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания "Блу ориджин" договор за създаването на космически кораб, който да изстреля астронавти на Луната, предаде Ройтерс.

"Блу ориджин" е внесла протест в Сметната палата на САЩ, а становище ще има в началото на август. 

През април НАСА възложи на конкурентната компания "Спейс екс" на Илон Мъск договор на стойност 2.9 млрд. долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на "Блу ориджин" и на подизпълнителя в областта на отбраната Дайнетикс. Тогава "Блу ориджин" си партнираше с "Локхийд Мартин", "Нортроп Гръман" и "Драпър".

Според "Блу ориджин" НАСА несправедливо е дала приоритет на "Спейс екс", като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Конфликтът започна, когато НАСА обяви, че имат проблеми с бюджета на мисията, а Спейс екс" на Мъск има много опит с орбиталните полети. Безос заяви, че ще реши бюджетните проблеми на НАСА. Освен това собственикът на Амазон твърди, че Мъск е получил нечестно предимство.

Безос е най-богатият човек на планетата от октомври 2017 г., когато неговото състояние се оценява на 92,3 млрд. долара, към март 2018 г. на 112 млрд., към януари 2019 г. – 136,7 млрд., а към юни 2021 г. – 186,8 млрд. долара. През 1999 г. списание "Тайм" го обявява за Човек на годината.

През февруари  Джеф Безос обяви, че през третото тримесечие на годината ще напусне поста на генерален директор и ще оглави директорския съвет на компанията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във