Банкеръ Daily

Свят

Безос дарява 443 млн. щ. долара за климата

Джеф Безос

Вторият по богатство човек на планетата Джеф Безос огласи на 6 декември дарения в размер на 443 млн. щ. долара за климатични организации - поредният жест на милиардера след оттеглянето му от ръководството на "Амазон". Тази сума е в допълнение към вече преведените през миналата година 791 млн. долара на 16 организации като част от ангажимента на неговия Фонд за земята (в който има 10 млрд. долар) да работи за опазване на околната среда. Безос обеща да разпредели цялата сума до 2030-а.   

От обявените на 6 декември общо 44 дарения, 130 млн. долара ще подкрепят инициативата "Справедливост40" на администрацията на американския президент Джо Байдън да се бори срещу климатичните промени и да подкрепя общностите в неравностойно положение. Други 261 млн. долара са за плана за защита на 30% от земята и Световния океан с акцент върху Конгоанския басейн и тропическите Анди. (Бел. ред. - Конгоанският басейн или Конгоанската депресия, оределяна като едно от десетте съвременни чудеса на света, е втората по площ джунгла след Амазонка, две трети от чиято уникална флора и фауна, според ООН, ще бъдат загубени, ако не бъдат предприети ефективни мерки за тяхното опазване). Останалите 51 млн. долара ще помогнат за рекултивиране на земите в САЩ и Африка.  

Петдесет и седемгодишният Безос се посвети на благотворителна дейност през тази година след като подаде оставка като главен изпълнителен директор на "Амазон" и осъществи мечтания полет на границата с космоса с една от ракетите на фирмата си "Блу ориджин". С обявените в началото на седмицата дарения, общият им размер надхвърля 1 млрд. долара, между които са дадените преди месец 100 млн. долара на фондацията на бившия президент на САЩ - Барак Обама, както и 200 млн. долара на Музея на "Смитсониън" за въздухоплаване и космос.

Неотдавна милиардерът обяви плановете си за Фонда за земята, които включват 2 млрд. долара за възстановяване на природата и за трансформиране на хранителните системи. Съобщението съвпадна със срещата на върха за климата COP26, която се проведе в Глазгоу през ноември и на която той присъства редом със световните лидери и активисти.   

Даренията се появяват точно когато компанията му "Амазон", на която Безос все още е председател, води спор с  трудови активисти, които се борят за създаването на профсъюзи в складовете й. След като загуби вота в базата в Алабама, профсъюзът на търговците на дребно, на едро и на универсалните магазини обвини ръководството на "Амазон", че сплашва работниците и ги притискат да пускат гласовете си в пощенска кутия, инсталирана на територията на имота, която се следи от камера за наблюдение. "Амазон" отрича да е нарушила закона. Предстои провеждането на второ гласуване. 

Личното състояние на Безос се оценява на 195 млрд. щ. долара от индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг", огромната част от което идва от дела му в "Амазон". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във