Банкеръ Daily

Свят

Безкомпромисната позиция на ЕС тласка Лондон към Брекзит без споразумение

Безкомпромисната позиция на Европейската комисия тласка Лондон към напускане на ЕС без да има сключено споразумение, заяви британският министър на международната търговия Лиъм Фокс в интервю за в. "Сънди таймс".

Фокс преценява като 60-процентна вероятността Лондон да напусне ЕС без споразумение за бъдещите им отношения.

"Мисля, че безкомпромисната позиция на комисията ни тласка към напускане без споразумение", заяви той.

Гуверньорът на "Банк ъв Ингланд" предупреди, че има "неудобно висок" риск Великобритания да напусне Евросъюза без сделка.

Марк Карни определи сценария като силно нежелателен и малко вероятен, но призова да се направи всичко, за да бъде избегнат. След думите му, британската лира отбеляза спад.

В същото време усилията на Тереза Мей да договори възможно най-изгодно за британците напускане не спират, дори по време на лятната ѝ отпуска в Италия. Тя я прекъсна, за да се срещне след час с френския президент Макрон в лятната му резиденция Фор де Брегансон на Лазурния бряг.

Според източници от "Даунинг стрийт" 10, Париж е най-несговорчив в преговорите с европейците по условията на раздялата. От страна на Евросъюза те се водят от французина Мишел Барние, а от френското президентство увериха, че днешните разговори не са опит на Макрон да го заобиколи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във