Банкеръ Daily

Свят

Бездомните българи в Германия умират по улиците

Централната гара в Мюнхен

Пандемията превърна живота на бездомниците в Германия в ад. Деветима бездомни са изгубили живота си в Хамбург само през тази година. Българин почина по улиците на Мюнхен. Експертите алармират, че пандемията допълнително усложнява тежкия живот на бездомните, пише Дойче Веле. 

Благой, Роберт, Вито и Лукас са бездомници. Също като Ангел С. от България, който вече е покойник. За неговата история пишат мюнхенските издания "Меркур" и "ТЦ".

Просто заспа и повече не се събуди," разказват останалите пред репортери. Според двете публикации и петимата са българи, пристигнали в Мюнхен по доста рискован начин - отчасти пеша, отчасти с велосипед. Търсели работа, търсели си щастието, но така и не намерили нито едното, нито другото. Понякога ги взимали като надничари на строителни обекти, но това било всичко. Спели на улицата, включително и в сегашните студени зимни дни. 59-годишният Ангел С. навярно е починал именно от премръзване.

Според  приблизителна оценка в Мюнхен живеят 8400 бездомници, като около 550 от тях спят под открито небе. Двете издания цитират социалната работничка Андреа Гарлонта, която обяснява колко нови трудности създава пандемията на онези, които се грижат за бездомниците. Така например в един от приютите в стаи за 12 души вече могат да бъдат настанявани само по шестима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във