Банкеръ Daily

Свят

Бездействието на Байдън по отношение на "Северен поток - 2" буди безпокойство

Противници на строителството на газопровода "Северен поток - 2" в страните от Централна и Източна Европа са обезпокоени от това, че президентът на САЩ Джо Байдън, по тяхно мнение, не е готов да предприеме решителни мерки за спирането на проекта. За това става въпрос в анализ в новинарския портал Axios.

"Това е първата проверка, дали острата риторика на Байдън по отношение на Русия ще бъде придружена и с действия. Някои противници на Руската федерация се опасяват, че Байдън не иска да се конфронтира с (канцлера на Германия) Ангела Меркел и причинява сериозна щета на Германия", отбелязва изданието. По мнението на авторите на статията, завършването на строителството на газопровода ще бъде "огромна геополитическа победа на Русия и ще й даде нов лост за въздействие върху Европа".

Както заявява близък до президента на Украйна Владимир Зеленски източник на Axios, Киев "е малко обезпокоен, че Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция по сигурността не е заявил намерението си да използва всички инструменти за спирането на "Северен поток - 2". По специално, украинската страна счита, че "още не е късно да се предприемат решителни действия, и се надява на  такива действия от администрацията на Байдън".

Проектът "Северен поток - 2" предвижда строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 година след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръбите заради заплахата от възможни санкции от страна на САЩ. Но през декември 2020 годинаа Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, построявайки 2.6 км от газопровода в изключителната икономическа зона на Германия.

"Газпром" планира въвеждането в експлоатация на "Северено поток - 2" в разумни срокове. Отбелязва се, че газопроводът си остава один от приоритетните инвестиционни проекти на холдинга през 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във