Банкеръ Weekly

Свят

Без визи за Острова след Брексит

Престоят във Великобритания няма да е безсрочен.

Гражданите на страните от Европейския съюз ще могат да посещават Великобритания без визи и след излизането й от общността, съобщи "Гардиън", позовавайки се на източници от правителството. За да получат право на работа обаче, ще им е необходимо разрешение от имиграционните власти.

Безвизовият режим не означава, че гражданите на съюза ще могат да пребивават в Обединеното кралство за неопределен срок. Ако те искат да работят във Великобритания, ще трябва да отговарят на редица условия, като правителството смята и занапред да позволи на местните компании да наемат квалифицирани европейски работници, отбелязва изданието.

По-късно през годината британският кабинет ще представи имиграционен план, върху който ще стъпи новата система за контрол над имиграцията. Източниците на "Гардиън" са отхвърлили появилите се в някои медии твърдения, че след излизането от Евросъюза Лондон ще въведе квоти за разрешителните за работа за европейските граждани в различни сектори на заетостта.

Съобщението на "Гардиън" дойде ден след като властите обявиха, че не планират въвеждането на нови имиграционни проверки между Ейре и Северна Ирландия след Брексит. "Даунинг стрийт" изрази увереност, че управлението на трудовия пазар ще му позволи да контролира миграцията. Намерението на британските управляващи е да бъде запазена Общата пътническа зона, която позволява свободно движение на британски и ирландски граждани между Великобритания и Република Ейре.

Лондон обяви също, че не бива да се бърза с постигането на окончателно споразумение за управлението на границата с Ирландия по време на първата фаза от преговорите с ЕС, за да не ги бави. И че иска мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998-а да бъде записано в сделката за Брексит.

Великобритания е уверена, че до октомври ще постигне "достатъчен напредък" в преговорите си за излизане от общността, което ще й позволи да премине към следващата фаза. Такова изявление направи министерството за Брексита в отговор на информация на телевизия "Скай нюз", че двете страни ще трябва да продължат преговорите за отношенията си след развода чак до декември, защото няма да постигнат необходимия напредък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във