Банкеръ Daily

Свят

Без пробив на срещата за Либия в Берлин

На конференцията за Либия страните участнички обещаха да спазват оръжейното ембарго и да не се намесват във вътрешните работи на страната, с цел да се стигне до мир, отбелязва Франс прес, цитирайки заключителния документ на срещата.

Въпреки това резултатите, постигнати на конференцията с участието на множество държавни глави, остават несигурни. Двете страни в либийския конфликт - премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файез Сарадж и лидерът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар - отказаха да се срещнат на конференцията, провеждаща се под егидата на ООН, и останаха в различни стаи.

Освен това страните участнички в конференцията признават централната роля на ООН в подпомагането на политически процес с участието на всички участници в конфликта, отбелязва ТАСС. Участниците призоваха и да се гарантира сигурността на петролните обекти и инфраструктура и признават, че само Националната петролна корпорация е "единствената независима и законна петролна компания на Либия", съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от 2015 и 2018 година.

В заключителния документ се призовава за демобилизиране и разоръжаване на всички военизирани групи, или за включването им в държавните структури за сигурност, като решението ще се взема на индивидуална основа. Необходимо е създаването на единна либийска армия, която да се контролира от централна власт, съставена от цивилни.

И руският външен министър Сергей Лавров, и германската канцлерка Ангела Меркел признаха вчера, че конференцията е била "малка стъпка напред", но остава още много работа, преди да се стигне до мира, отбелязва АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че основното постижение на срещата вчера е, че лидерите на 11-те страни подчертават в съвместната декларация, че "няма военно решение на конфликта" в Либия. 

Междувременно поддръжници на генерал Халифа Хафтар затвориха още петролни находища в Либия.

Племенни лидери в Източна Либия, която е контролирана от силите на Хафтар, заявиха, че затварят петролни полета и пристанища в района в опит да засилят натиска върху международно признатото правителство в Триполи, припомня Ройтерс.

Според племенните лидери приходите от пристанищата се използват от Правителство на националното съгласие на Файез Сарадж, за да плаща на бойци, които се предполага, че са изпратени от подкрепящата го Турция.

Поддръжници на Хафтар днес спряха петролопровод, свързващ находищата "Ал Шарара" и "Ал Фил" в западната част на страната с пристанище Ал Завия, западно от Триполи, казаха очевидци.
От находищата се добиват 400 000 барела петрол дневно, допълва ТАСС. Вчера бе блокирана дейността на петролното пристанище Харига в източната част на Либия.

Страната е обхваната от политически сътресения и безредици от свалянето от власт и екзекуцията на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година.

Петролът е основен източник на доходи за Либия, която в момента има две съперничещи си администрации. На международната конференция в Берлин Сарадж настоя износът на петрол да бъде възстановен незабавно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във