Банкеръ Daily

Свят

Без напредък за Брексит на срещата в Залцбург

Мей в Залцбург

Няма напредък към споразумение за Брексит и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите на ЕС на срещата им в австрийския град Залцбург, предаде Ройтерс. 

На срещата със слово към колегите си се обърна британската премиерка Тереза Мей. 

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре". Той имаше предвид заседанието, предвидено за днес, на което ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза Мей. 

Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Ройтерс цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във