Банкеръ Daily

Свят

Без напредък по най-важното искане на Москва в преговорите

Осемчасовите преговори в Женева между руския заместник-министър на външните работи Сергей Лавров и американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман завършиха без напредък по най-важния въпрос за Русия - по-нататъшното разширяване на НАТО на изток.

На брифинг след края на преговорите Сергей Рябков припомни исканията, от които руската страна не възнамерява да се отказва, предаде БНР.

„В диалога с американците подчертахме поне 10 пъти, че неразширяването на НАТО, неразполагането на ударни средства до руските граници, връщането на Алианса на позициите до 1994 г. е абсолютен императив.“

Дали руско-американският диалог ще продължи и под каква форма, ще стане ясно след срещата на Съвета Русия - НАТО на 12 януари в Брюксел и преговорите в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ден по-късно във Виена, каза още Рябков.

Той увери, че Русия няма никакво намерение да напада Украйна, но в същото време добави, че военните маневри на руска територия ще продължат. 

„Провеждали сме и ще продължим да провеждаме тези тренировъчни мероприятия на своя територия, защото както НАТО, така и ние се грижим за сигурността си и правим това, което считаме за нужно.“

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Уенди Шърман съобщи от своя страна, че е предложила на Сергей Рябков Съединените щати и Русия да направят реципрочни отстъпки за разположението на ракети в близост до границите, както и за военните учения.

Шърман е декларирала готовност за продължаване на преговорите, Русия обаче не е предоставила уверения, че ще намали числеността на войските си в близост до украинската граница.

Американският дипломат е отхвърлила искането на Москва НАТО да се откаже от политиката си на отворени врати за нови членки, както и отправил познатото вече предупреждение за значителни последствия, ако Русия отново нахлуе в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във