Банкеръ Daily

Свят

Без изявления от Байдън и Меркел за "Северен поток - 2"

Президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел няма да правят съвместни изявления относно проекта "Северен поток - 2" и няма да се приемат никакви нови конкретни решения, отнасящи се до този проект на своята среща в Белия дом. Това е съобщил на специален брифинг, посветен на визитата на Меркел във Вашингтон, представител администрацията на САЩ от най-висок ранг.

"Ние не очакваме по въпроса за "Северен поток" никакво официално изявление или осезаем резултат от срещата на лидерите. Но, както казах, длъжностните лица от правителствата на САЩ и на Германия водиха много продуктивни преговори по редица въпроси. И аз очаквам, че това ще продължи", заявява  американският чиновник.

Той е потвърдил обаче, че Байдън смята да засегне на преговорите с Меркел както строителството на газопровода "Северен поток - 2", така и възможностите за разработка на механизми, които да гарантират, че енергоресурсите няма да се използват като инструмента за натиск срещу Украйна, американските съюзници на източния фланг на НАТО или която и да е друга страна.

"По въпроса за "Северен поток". Както знаете, ние си взаимодействаме с германското правителство от много време на различни равнища по повод нашите безпокойства относно  "Северен поток - 2". Това включваше взаимодействие между помощника на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан с германския му колега и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен“, посочва чиновникът.

Припомняме, че през юни министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи за стремежа на Берлин да постигне взаимноприемливи резултати на преговорите със САЩ за "Северен поток - 2" до август тази година. Той изрази тогава надежда за това, че визитата на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон ще спомогне за  сближаване на позициите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във