Банкеръ Daily

Енергиен експерт:

Без гаранции за 1 трлн. долара енергийният пазар в ЕС ще се срине

Правителствата на страните от Европейския съюз трябва да предоставят на компаниите в сферата на енергетиката в ЕС гаранции в подкрепа на ликвидността им в размер на 1 трилион долара, за да бъде предотвратен срив на енергийния пазар в Европа. Това заяви пред в. "Файненшъл таймс" експертът по въпросите на енергетиката в консултантската компания "Баринга" Ник Талантайър.

"Голяма част от напрежението се създава от компании, които се нуждаят от финансиране за търговските си разплащания, но които не са заплашени да изпаднат в несъстоятелност, защото всъщност, ако те са производители на енергийни ресурси, печелят от високите пазарни цени", отбелязва Талантайър.

Той добави, че "след успешното реализиране на доставките и връщането на гаранциите повечето компании ще разполагат с достатъчно средства, за да погасят какъвто и да е държавен заем".

По-рано Дания, Швеция и Финландия обявиха, че ще предоставят на енергийни компании гаранции в подкрепа на ликвидността в размер на десетки милиарда евро, ако те бъдат изправени пред непосредствена опасност от неплатежоспособност.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС обсъждат на извънредна среща днес в Брюксел предложението на Европейската комисия за реформа на пазара на електроенергия и за въвеждането на пределни цени на руския газ, доставян по газопроводи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във