Банкеръ Daily

Свят

Без ДДС за дамски превръзки и тампони, настоя ЕП

Европарламентът изисква от държавите от ЕС да осигурят всеобщ достъп до набор от висококачествени методи и консумативи за контрацепция, консултации за семейно планиране и информация относно контрацепцията.

Евродепутатите призовават държавите членки да защитават и допълнително да подобряват сексуалното и репродуктивното здраве и права на жените в доклад, приет в четвъртък. С 378 гласа „за“, 255 гласа „против“ и 42 гласа „въздържал се“, институцията  заявява, че правото на здраве, по-специално сексуално и репродуктивно здраве и права, е съществен елемент на правата на жените и равенството между половете. То по никакъв начин не може да бъде отслабено или отнето.

Продуктите за менструална хигиена са основни стоки от първа необходимост. Евродепутатите изтъкнаха негативните последици от т.нар. „данък тампон“ върху равенството между половете и призовават държавите членки да се възползват от гъвкавостта, въведена с Директивата за ДДС, и да прилагат освобождаване или нулева ставка на ДДС за тези важни основни стоки. Те също така искат от страните от ЕС да се справят с бедността по отношение с менструацията, като предоставят безплатни продукти за месечния цикъл на всички, които се нуждаят.

Освен това Парламентът изисква от държавите от ЕС да осигурят всеобщ достъп до набор от висококачествени методи и консумативи за контрацепция, консултации за семейно планиране и информация относно контрацепцията.

Членовете на ЕП подчертават, че някои държави членки все още имат силно рестриктивни закони, забраняващи абортите, освен при строго определени обстоятелства, принуждаващи жените да търсят незаконни аборти или да износят до край бременността си срещу тяхната воля, което представлява нарушение на техните човешки права. Те настойчиво приканват всички държави членки да осигурят всеобщ достъп до безопасен и законен аборт и гарантират, че абортът по искане е законен в периода на ранна бременност и по-късно, ако здравето на бременното лице е в опасност.

В същото време Парламентът насърчава държавите членки да гарантират, че сексуалното образование се преподава всеобхватно на децата в началните и средните училища, тъй като това ще допринесе за намаляване на сексуалното насилие и тормоз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във