Банкеръ Daily

Свят

Без четвърто гласуване на сделката на Мей за Брексит?

Има предположения, че британското правителство е било уведомено, че няма да може да внесе сделката на премиера Тереза Мей за четвърто гласуване в парламента, каза днес политическият редактор в Би Би Си Лора Кънсбърг, цитирана от Ройтерс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че са необходими съществени промени в договореното от Мей споразумение, преди то да бъде подложено на гласуване.

Министърът за Брексит Стив Баркли обаче намекна, че Мей може да внесе сделката за ново гласуване тази седмица в парламента.

"Според това, което се говори тази сутрин, служители в Камарата са дали на правителството да разбере, че Бъркоу няма да му позволи да предложи сделката за ново гласуване. От канцеларията на председателя на Камарата казаха, че той още не е решил. Да видим", написа в Туитър Кънсбърг.

Пред министрите си Тереза Мей днес ще каже, че би предпочела по-скоро Брексит без сделка, отколкото да прекрати изцяло процеса по напускане на ЕС, каза репортер на в. "Файненшъл таймс". Подразбрах, че Мей ще каже на политическия кабинет, че ако има избор между отменяне на чл. 50 и Брексит без сделка, тя ще предпочете варианта без сделка, каза Себастиан Пейн.

Група британски депутати огласиха днес законодателен акт, който може да принуди правителството да се опита да отложи Брексит, за да предотврати напускане без сделка на 12 април. "Намираме се в наистина опасна ситуация със сериозен и нарастващ риск след 10 дни да няма сделка", каза депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър, предложила законодателната мярка заедно с колегата си консерватор Оливър Летуин.

"Отговорност на министър-председателката е да попречи на това. Ако правителството не действа спешно, тогава е отговорност на парламента да се опита да гарантира това да стане, макар че вече сме на път да изпуснем крайния срок", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във