Банкеръ Daily

Свят

Бетонираната македонска идентичност се разпукала пред Бойко Борисов

Зоран Заев и Бойко Борисов

"Бетонираната идентичност", за която говореше премиерът Зоран Заев след подписването на договорите с България и Гърция, се разпука пред исканията на, както той го нарича, неговия приятел Бойко Борисов, пише скопският вестник "Вечер". Договорът с България, който беше за приятелство и трябваше да ни гарантира езика и да осигури идентичността, а преди всичко да реши проблемите, се оказа накрая, че създава нови проблеми, пише изданието.

"Вечер" разказва какво пише в меморандума, който България изпрати на ЕС, и заключава, че меморандумът разобличава лъжите на Зоран Заев, че езикът ни е признат от целия свят, а идентичността е бетонирана и осигурена.

От меморандума на България и заплахите за блокиране на пътя към ЕС виждаме, че идентичността не само че не е осигурена, но ни е поставяно условие да приемем, че имаме измислена идентичност от Тито, с което автоматично се стига до анулиране на цялата македонска история преди 1944 г., включително и на илинденския период, пише вестникът. Също така са разобличени лъжите за признатия език, той не само че не е признат, но Заев с договора е приел условието на България за т.нар. официален език, допълва "Вечер".

Кратко изтраяха лъжите на Заев, бетонът се разпука пред българските апетити, а неговата несериозна дипломация остави Македония без червени линии, с оспорвана идентичност, без език и без македонци извън границите на държавата, заключава скопският вестник.

Двустранните проблеми не трябва да бъдат част от преговорната рамка за разширяване на Европейския съюз, смята германският посланик в Северна Македония Анке Холщайн, пише "Независен весник". България винаги е била голям поддръжник на европейското придвижване на региона, включвайки и Северна Македония. От съществен интерес за България е да не блокира процеса на разширяване на ЕС в този регион, заявила още германската посланичка в Скопие в интервю за Радио Свободна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във