Банкеръ Daily

Свят

Бестселърът "Отнесени от вихъра" печели наградата "Пулицър" за роман

Маргарет Мичъл

На днешния ден през 1937 г. Маргарет Мичъл печели наградата "Пулицър" за романа си "Отнесени от вихъра" (Gone with the Wind). Книгата е написана година по-рано от известната американска писателка.

Действието на романа се развива в южният американски щат Джорджия по време на Американската гражданска война, известна също като войната между Севера и Юга (1861-1865 г.) между добре развитите индустриални северни щати и селскостопанските южни щати на САЩ. Главната героиня Скарлет О'Хара, разглезена дъщеря на местен плантатор, се опитва да се справи с бурните обществени промени и заплахата от бедност и глад.

"Отнесени от вихъра" бързо се превръща в бестселър, а авторката му Маргарет Мичъл получава награда "Пулицър". През 1939 година по романа е заснет високобюджетният игрален филмов епос. В главните роли участват холивудските звезди Кларк Гейбъл и Вивиан Ли. Този филм държи рекорда по най-много продадени билети. Получава 10 награди "Оскар" - рекорд, който се задържа в продължение на 20 години и впоследствие е надминат само от "Бен-Хур" (от 1960 г.) и "Титаник" (от 1997 г.), с по 11 "Оскар"-а). За отбелязване е и фактът, че наградата "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля, присъдена на Хати Макданиел я прави първият в историята афроамерикански актьор с подобно признание. "Отнесени от вихъра" става символ на златния век на Холивуд.

Маргарет Мънърлин Мичъл Марш (Margaret Munnerlyn Mitchell Marsh) е родена в Атланта на 8 ноември през 1900 година. Предците на семейството ѝ са подобни на тези на семейство О'Хара в "Отнесени от вихъра".

На 11 август през 1949 г. Маргарет Мичъл е блъсната от бързо движещо се такси на няколко пресечки от апартамента й в Атланта. Писателката починала пет дни след това.

Атла̀нта (Atlanta) е столицата на щата Джорджия. Градът е основан през 1837 г., като първите заселници са били земеделци, занаятчии и търговци. По време на Гражданската война град Атланта играе важна роля, тъй като през града минавали четири железопътни линии. След дълги и продължителни битки със Севера, Атланта се предава на 2 септември 1864 г., като голяма част от сградите са напълно разрушени.  Градът изпитва бърз икономически растеж след Гражданската война и е възстановен напълно за десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във