Банкеръ Daily

Свят

Берлин за първи път има кмет жена

Бившият федерален министър Франциска Гифай, напуснала по-рано през годината националното правителство на Германия, стана новият кмет на Берлин. Гифай ще управлява начело на трипартийна лява коалиция, предаде Асошиейтед прес.

Гифай беше избрана от областното законодателно събрание на провинция Берлин близо три месеца след регионалните избори, на които тя изведе до мястото на първа политическа сила своята левоцентристка Германска социалдемократическа партия (ГСДП), представител на която е и новият германски канцлер Олаф Шолц. Победата бе постигната с малка преднина пред Зелените.

43-годишната Гифай беше министър по въпросите на семейството и жените в правителството на бившия канцлер Ангела Меркел, преди през май да подаде оставка от длъжността след твърдения за плагиатство в докторската си теза. Впоследствие тя беше лишена от докторската си титла, но изпълни дългогодишното си намерение да се кандидатира за кмет на столицата. Тогава Гифай каза, че е написала тезата си "по възможно най-добрия начин, по който е могла", и че допуснатите грешки в нея са неволни.

Тя обяви, че главният й приоритет като кмет на Берлин ще бъде жилищният въпрос.

От години един от най-големите проблеми в германската столица са поскъпващите цени на наемите. Управлението на Гифай ще трябва да реши какво да прави с резултатите от необвързващия референдум през септември, на който избирателите подкрепиха искане местната власт да отчужди от корпоративните им собственици около 240 000 апартамента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във