Банкеръ Daily

Свят

Берлин: Турция да спре провокациите, ако не иска санкции

Хайко Маас

Турция трябва да спре провокациите в Източното Средиземноморие, ако желае да избегне нови дискусии за санкции на ЕС срещу нея на срещата на върха през декември, заяви германският външен министър Хайко Маас.

"От Турция зависи какво решение ще бъде взето на срещата на върха през декември", каза Маас преди среща с колегите му от ЕС.

"Ако не видим положителни сигнали от страна на Турция до декември, а само допълнителни провокации като визитата на Ердоган в Северен Кипър, то тогава вървим към тежък дебат", каза още германският министър, имайки предвид посещението на 15 ноември на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

"Въпросът за налагане на санкции срещу Турция тогава със сигурност отново ще бъде повдигнат", добави Маас.

Германия се готви да забрани всякакви дейности в страната на турското крайно националистическо движение "Сивите вълци", след като и Франция вече наложи такава забрана по-рано този месец, съобщи турската секция на Дойче веле.

Съвместно предложение за забрана на "Сивите вълци" в Германия е било предадено на правителството от името на парламентарно представените партии. Инициативата е подкрепена от правителствените Християндемократически съюз, Християнсоциален съюз и Германска социалдемократическа партия и опозиционните Свободна демократическа партия и Зелените. Те настояват федералното правителство да разгледа евентуална забрана на турското движение в Германия, което според тях е расистко, антисемитско и антидемократично, и заплашва вътрешната сигурност на Германия. 

В доклад на вътрешното разузнаване на Германия "Сивите вълци" са окачествени като носители и разпространители на националистическа и крайнодясна идеология, а за членовете им в Германия се посочва, че имат тесни отношения с турската Партия на националистическото действие, която сътрудничи на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва още Дойче веле.

Френското правителство забрани на 4 ноември движението "Сивите вълци", мотивирайки се с разпалване на омраза и замесеност на това движение в инциденти с насилие. Турция заплаши да отговори твърдо на това решение на Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във