Банкеръ Daily

Свят

Берлин ще завърши "Северен поток 2", но отношения с Русия остават сложни

Външният министър на Германия Хайко Маас обяви, че газопроводът "Северен поток" 2 ще бъде завършен, но отношенията с Русия ще са сложни и в бъдеще. Той коментира и изборите в САЩ и очакванията си за отношенията между Берлин и Вашингтон след вота.

Германският дипломат №1 отчита, че с Доналд Тръмп като президент трансатлантическите отношения се усложниха. Отново и отново се вземаха решения без предварителна консултация. Например прекратяването на ядреното споразумение с Иран. Ако спечели Джо Байдън, също няма да е лесно. Според Маас от години американската външна политика и политика на сигурност стратегически пренарежда ролята, която е поела по време на Студената война.

"Северен поток 2" и санкциите срещу Русия

"Предполагам, че Северен поток 2 ще бъде завършен. Въпросът е кога. Ние решаваме нашата енергийна политика и енергийните доставки тук в Европа. Ние не критикуваме факта, че САЩ повече от два пъти са удвоили вноса си на нефт от Русия през миналата година и сега са вторият по големина вносител на руски нефт", казва германският външен министър в интервю за RND.

В същото време ЕС наложи санкции срещу шест души и една организация заради отравянето на опозиционера Алексей Навални, "Бързо дадохме ясен европейски отговор по случая Навални. Това беше необходимо и при такова сериозно нарушение на международното право. За съжаление, ние в Германия имаме и други конфликтни проблеми с Москва, като хакерската атака срещу Бундестага. Отношенията ни с Русия остават сложни. Ето защо и в бъдеще ще трябва да дадем европейски отговор на неприемливи действия от страна на Русия", заявява Хайко Маас. 

Все пак германският социалдемократ казва, че диалогът с Москва не може да бъде спрян, защото без Русия няма решение - например в Либия, Сирия, Украйна, Беларус, Армения-Азербайджан, Венецуела.

"Следователно диалогът с Москва не може да има край. Твърде много хора по света зависят от международната общност, за да прекратят тези конфликти", отбелязва Маас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във