Банкеръ Daily

Свят

Берлин призова страните от ЕС да се готвят за Брексит без сделка

Германското правителство призовава другите държави от ЕС да се подготвят за Брексит без сделка, съобщава Ройтерс, цитирайки вътрешен правителствен документ, който поставя под съмнение оптимизма на Великобритания по отношение на шансовете за постигане на скорошно споразумение за бъдещите й отношения с единния блок.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари и отношенията им понастоящем се уреждат от преходен режим, който запазва предишните правила, докато се договарят нови условия.

Британският премиер Борис Джонсън, който потвърди през миналата седмица, че Великобритания няма намерение да удължава този преходен период след края на 2020 година, желае бързо да постигне споразумение за свободна търговия с ЕС.

В понеделник той предположи, че през юли може да бъде постигнато "малко неформално" споразумение, предаде БНР.

Но документ на германското правителство от 15 юни, видян от Ройтерс, показва, че Берлин очаква преговорите да продължат по-дълго време.

В него се посочва, че "от септември преговорите влизат в гореща фаза". "Великобритания вече ескалира заплахите към Брюксел, като иска да постигне възможно най-много за най-кратки срокове и се надява да постигне успех в последния момент на преговорите".

Германското външно министерство е убедено, че предходната сделка няма да бъде удължена след края на тази година, показва правителственият документ.

"Ето защо е важно да запазим единството на 27-те страни членки, да продължим да настояваме за паралелен напредък във всички области (за цялостен пакет) и да дадем ясно да се разбере, че няма да има споразумение на всяка цена“, се казва в документа.

"Следователно сега трябва да започне както национално, така и европейското планиране на извънредни ситуации, за да бъдем подготвени за Брексит без сделка", цитира Ройтерс извадка от немския правителствен документ.

Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС беше постигнато след ожесточени преговори преди време, които заплашиха да приключат без сделка за Брексит, като Берлин не вярва, че този път ситуацията е чак толкова критична.

"Ситуацията е по-малко сериозна, отколкото през 2019 г., тъй като важните разпоредби, например за гражданите, бяха уредени в Споразумението за оттегляне", се казва в документа.

Тъй като двете страни са толкова отдалечени една от друга и остава малко време за преговори, има опасения, че решението на Лондон да не удължи преходния период може да доведе до достигане "на ръба на скалата", което само може да засили допълнително икономическите щети, причинени от коронавирусната криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във