Банкеръ Daily

Свят

Берлин призова страните от ЕС да приемат бежанците от Лесбос

Хайко Маас

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова страните от Европейския съюз да окажат помощ на Гърция след унищожителния пожар в бежанския лагер на остров Лесбос, като приемат бежанци.

"Това, което се случи в Мория, е хуманитарна катастрофа", написа Маас в Туитър.

"Заедно с Европейската комисия и другите страни членки на ЕС, които желаят да помогнат, ние трябва да решим колкото се може по-скоро как можем да окажем подкрепа на Гърция. Това включва разпределение на бежанци сред желаещите членки на ЕС", заяви Маас. 

В момента Германия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Междувременно норвежкото правителство обяви, че страната ще приеме 50 мигранти от бежанския лагер Мория.

"Започнали сме процедурата", каза премиерката Ерна Сулберг и допълни, че ще бъде дадено предимство на семейства с деца. Молбите за убежище на приетите мигранти ще бъдат обработени в Норвегия.

50-те мигранти ще бъдат част от норвежката квота от 3000 души за тази година.

Министърът по въпросите на децата и семейството Хел Инголф Ропстад каза, че Осло ще избере най-уязвимите, например сирийски семейства с деца под 14-годишна възраст.

Извънредно положение за четири месеца беше обявено тази сутрин на Лесбос, след като пожар през тази нощ почти напълно унищожи бежанския лагер Мория, където досега живееха повече от 12 хиляди бежанци и мигранти.

Пожарът в лагера избухна след сблъсъци на мигранти, след като сред тях бяха установени 35 заразени с коронавирус.

Оставащите 400 непридружавани деца бежанци, които все още са настанени в лагера Мория, ще бъдат незабавно прехвърлени в континенталната част на Гърция с финансиране от Европейската комисия, предаде гръцката телевизия Скай.

В публикация в Туитър европейският комисар по миграцията Илва Йохансон пише, че вече е договорено финансиране за незабавното прехвърляне и настаняване на 400 деца и юноши в континентална Гърция. "Сигурността и подслонът за всички хора в Мория са приоритет", заявява Йохансон.

Тя допълва, че е в контакт с компетентния гръцки министър и с местните власти във връзка със ситуацията на остров Лесбос.

Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази съжаление във връзка с пожара, се посочва в прессъобщение на Комисариата. В него се отбелязва, че благодарение на местните власти, включително противопожарната служба и гражданската защита, огънят е бил овладян и е оказана помощ на хората. До момента няма информация за жертви, посочва Върховният комисариат на ООН за бежанците. Ние веднага изпратихме наш екип на терена и предложихме нашата помощ на гръцките власти, тъй като сме загрижени за положението на около 12 000 кандидати за убежище, включително над 4000 деца, както и представители на други уязвими групи, сред които 407 деца без придружител, бременни жени и възрастни хора, посочи Комисариатът. Информирани сме за напрежението между хората в съседните населени места и кандидатите за убежище, които се опитват да достигнат град Митилини. Призоваваме всички да проявят сдържаност и молим онези, които преди пожара са живеели в лагера Мория, поставен под карантина заради 35 положителни случая на Ковид-19, да ограничат движението си и да останат в близост до лагера, докато бъде намерено временно решение за настаняването им, се казва в прессъобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във