Банкеръ Daily

Свят

Берлин приветства новите преговори между Атина и Анкара

Анегрет Крамп-Каренбауер

Германската военна министърка Анегрет Крамп-Каренбауер приветства днес подновяването на преговорите между Атина и Анкара с цел преодоляване на кризата във връзка със сондажите за въглеводорoди в Източното Средиземноморие, като изтъкна, че "ново изостряне" на ситуацията трябва да се избегне, предаде АФП.

Това, което е решаващо, е подновяването на диалога. Ново изостряне /на ситуацията/ в Средиземно море трябва да се избегне, заяви Крамп-Каренбауер след среща в Берлин с турския й колега Хулуси Акар.

Надявам се, че всички страни ще се възползват от шанса за /водене на/ диалог. Германия играе тук посредническа роля, подчерта тя, като добави, че е провела телефонни разговори с колегите си от Гърция и Кипър покрай днешната среща. 

Турция и Гърция подновиха в края на януари диалог, прекъснат преди пет години, след месеци на напрежение между двете страни членки на НАТО.

Пренебрегвайки предупрежденията на Европа, Анкара организира през последните месеци няколко мисии за проучвания за газ в гръцки води, предизвиквайки дипломатическа криза, невиждана по мащаб от 1996 г., когато двете страни бяха на ръба на война.

След тези първи преговори, състояли се в Истанбул, турски дипломатически източници заявиха пред АФП, че проучвателните контакти ще продължат в Атина, без обаче да съобщават дата.

Същевременно обаче като знак за недоверието, което продължава да цари между Турция и Гърция, Атина подписа договор за покупка на 18 изтребителя Рафал от Франция - решение, взето в отговор на демонстрациите на сила от турска страна в Източното Средиземноморие.

Германия, която поддържа тесни връзки с двете страни, залага на успокояване на напрежението, особено заради голямата турска общност на нейна територия.

Германският външен министър Хайко Маас посети Анкара малко преди подновяването на гръцко-турския диалог и приветства по този повод "позитивните сигнали", отправени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта също факта, че Турция е и продължава да бъде "важен партньор в рамките на НАТО", като същевременно увери, че е засегнала "трудните теми".

ЕС прие със задоволство възобновяването на диалога между Турция и Гърция, виждайки в това "положителен сигнал" за отношенията между Анкара и Брюксел.

Брюксел обяви също, че ЕС продължава да работи по санкции срещу Анкара, за които бе взето решение през декеври, но че забелязва волята за успокояване на напрежението, демонстрирана от турските ръководни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във