Банкеръ Daily

Свят

Берлин посрещна Борис Джонсън с викове "Спрете Брексит!"

Протестиращи в Берлин посрещнаха британския премиер Борис Джонсън с викове "Спрете Брексит!", съобщава агенция "Ройтерс". Протестът се провежда в близост до сградата на федералното канцлерство, където Джонсън пристигна за среща с Ангела Меркел. При пристигането си британският лидер не отговори на журналистическите въпроси за споразумението между ЕС и Обединеното кралство. 

Меркел и Джонсън ще обсъдят възможностите за безпроблемна раздяла между Брюксел и Лондон. Великобритания ще изгуби правата си на европейския пазар на въздушния транспорт при излизане от ЕС и след Брексит ще има нужда от постигане на ново споразумение в тази сфера. Тъй като преговорите ще отнемат време, най-добре би било да се създадат ясни правила за преходния период, за да не се стига до затруднения, коментира Меркел на брифинг днес. 

"Ще напуснем Европейския съюз на 31 октомври и ще превърнем тази страна в най-доброто място за живот в света", написа днес в Туитър преди отпътуването си Борис Джонсън, цитиран от Франс прес. След разговорите с Меркел, му предстои среща и с Макрон на френска земя.

По-рано Джонсън призова ЕС да прояви готовност за компромиси по бъдещата раздяла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във