Банкеръ Daily

Свят

Берлин не изключва нови санкции срещу Русия заради Навални

Щефан Зайберт

Нови санкции на Европейския съюз срещу Русия "не са изключени" след постановяването на ефективна присъда на руския опозиционер Алексей Навални, предупреди днес германското правителство, цитирано от Франс прес.

След тази присъда ще има обсъждания в кръга на партньорите на ЕС и нови санкции не са изключени, заяви на пресконференция говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт.

Зайберт посочи, че осъждането на затвор на Навални е "много далеч от конституционните принципи".

Говорителят обаче уточни, че спорното изграждане на газопровода "Северен поток 2", който свързва Русия с Германия, ще продължи, въпреки настояванията, най-вече френски, за изоставяне на проекта.

На 25 януари ЕС вече заплаши да одобри нови санкции, ако режимът на Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията.

През октомври ЕС обяви списък от шест лица, санкционирани в отговор на предполагаемото отравяне на Навални с нервнопараличитно вещество от семейството на Новичок.

Тогава Москва реши да предприеме контрасанкции срещу сътрудници на френския и германския лидер.

Протестно движение с безпрецедентен обхват за последните няколко години се разпространи в цяла Русия след ареста на Навални в средата на януари, при завръщането му в Русия. Навални се върна след петмесечно възстановяване в Германия, където се лекуваше от отравяне, за което обвинява Владимир Путин.

Навални беше обект на съдебно преследване за нарушаване на разпоредбите на условна присъда по дело от 2014 г.

Вчера условната присъда от три и половина години затвор беше заменена с ефективна от две години и осем месеца.

Съдебното решение предизвика негодувание в Европа и САЩ, но критиките бяха отхвърлени от Русия.

Кремъл приветства вчера "твърдите действия" на полицията срещу демонстрантите, настояващи за освобождаване на опозиционера, чието движение иска да продължи борбата, въпреки репресиите и хвърлянето в затвора на неговия лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във