Банкеръ Daily

Свят

Берлин: Не искаме хуманитарен коридор за бежанци до Германия

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер подчерта, че  Германия няма да приема бежанци през хуманитарния коридор.

Властите в Берлин определиха като неприемлива идеята на президента на Беларус за създаване на хуманитарен коридор за мигранти до Германия.

"Германия е за европейски отговор на бежанската криза по източните граници на Европейския съюз, но смята хуманитарния коридор за 2000 бежанци за неприемлив нито за себе си, нито за общността като цяло", обяви официалният представител на германския кабинет Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер също подчерта, че  Германия няма да приема бежанци през хуманитарния коридор.

Както заяви в понеделник президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от агенция БелТА, Минск ще поиска от Берлин да приеме бежанци на беларуско-полската граница, но е готов да реши проблема сам.

„Не говорим изключително за германско-белоруската тема. Това е хибридно предизвикателство от Беларус към всички страни от ЕС“, добави Зайберт и  припомни, че канцлерът Ангела Меркел проведе два пъти разговори с Лукашенко миналата седмица, за да облекчи ситуацията по границите.

Във вторник Беларус обяви, че ще организира втори полет в края на този месец за връщане на мигранти по родните им места, заяви беларуският лидер Александър Лукашенко.  Миналата седмица за Ирак излетя първият евакуационен полет с мигранти.

Беларус не желае конфронтация с Полша, но иска отговор от ЕС дали съюзът ще приеме 2000 блокирани мигранти, каза още Лукашенко. "Трябва да достигнем до поляците, до всеки поляк и да им покажем, че ние не сме варвари, че не желаем конфронтация. Не ни е нужна. Защото разбираме, че ако отидем твърде далеч, войната е неизбежна", каза той. "А това ще бъде катастрофа. Отлично съзнаваме това. Не искаме никакъв конфликт."

Лукашенко добави, че е настоял Германия да приеме част от мигрантите и изрази недоволство, че ЕС не влиза във връзка с Минск по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във