Банкеръ Daily

Свят

Берлин настани бездомниците в хотели

Берлин

Общинската управа реши бездомниците в Берлин да бъдат настанени в хотели, за да не рискуват живота си в студа по улиците, пише Дойче Веле.

 В големия студ през последните седмици в германската столица все повече бездомници намират подслон в хотели, пансиони или конферентни центрове, където за тях се грижат социални работници и благотворителни организации. Хотелите и пансионите така или иначе стоят празни заради пандемията и собствениците са дори много доволни, защото общината им изплаща обезщетение за приютяването на бездомниците.

В момента в Берлин на бездомниците са предоставени 1426 легла за нощуване - рекорден брой, както съобщава говорителят на общинската социална служба Щефан Щрас. На много места бездомниците получават дори закуска и топла вечеря.

През зимата берлинската община по принцип има грижата да осигури топли места за пренощуване на бездомниците. Но леглата в зимните приюти не са достатъчни, пък и там условията не са много добри. А на сутринта бездомниците тъй или иначе пак се оказват на улицата. Сегашната студена вълна убеди много общини, че полаганите грижи не са достатъчни. Така и Берлин реши, че в условията на пълен туристически застой бездомниците могат да бъдат настанявани в хотели, в пансиони или в стаите на центрове за конгреси и конференции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във