Банкеръ Daily

Свят

Берлин издаде ново разрешително за "Северен поток 2" в германски води

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра на година.

Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография  издаде разрешение за изграждането на газопровода "Северен поток 2" в германски води до края на май. Това се съобщава в изявление, публикувано в петък от регулатора.

Компанията Nord Stream 2  може да започне работа веднага. Предстои полагане на тръби в изключителната икономическа зона на Германия, като общата дължина на участъка е около 30 км.

Изисква се ново разрешение, по-специално поради факта, че швейцарската компания Allseas отказа да прокара тръби заради възможни санкции от Съединените щати. За плавателните съдове през зимните месеци вече беше издадено разрешение за строеж, но след напускането на швейцарците Nord Stream 2 трябваше да премине към различен тип плавателни съдове - със система за позициониране на котва и се изискваше ново разрешение.

През декември бяха изградени  2,6 км газопровод в изключителната икономическа зона на Германия, след което се наложи да поднови разрешителното.

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м на година от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата са положени повече от 2300 км от газопровода „Северен поток 2“ (от приблизително 2460 км, т.е. 94% от общата дължина на газопровода). В допълнение към около 30 км в германски води, остава да се положат още 120 км тръбопровод в датски води.

Държавният департамент на САЩ съобщи този месец на европейските компании, за които подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод “Северен поток 2“, че са изложени на риск от санкции.

Отиващата си администрация на президента Доналд Тръмп подготвя заключителен кръг от наказателни мерки срещу проекта.

Държавният департамент се обърна към компаниите след 1 януари, като ги предупреди за новия риск от ограничения. “Опитваме се да ги информираме за риска и ги призоваваме да се оттеглят, преди да е станало късно“, каза източник от правителството на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във