Банкеръ Daily

Свят

Берлин иска Москва да продължи транзита на газ през Украйна

Германия иска договорът за транзит на руски природен газ през Украйна да бъде продължен с 5-10 години. Това е заявила посланичката на Германия в Украйна Анка Фелдгузен.

"Гаранциите за транзита на газа - това са само протоколни разговори. В края на краищата  никакви гаранции на Украйна никой не може да даде, в това число и от немска страна. Нашата идея е продължаване на контракта, който е подписан между "Нафтогаз" и "Газпром", за подписването на който ние също така помогнахме през 2019 година. Възможно е, ние да  съумеем да го продължим с пет, или даже с 10 години, и с гаранции ако не за транзита, то за пари за Украйна", е казала тя във вторник в ефира на "Радио НВ".

"Нужно е Украйна да измени своята система. Смятам, че тя е длъжна да стане производител на енергия и експортьор на енергия, а не да е транзитна страна. Транзитът не е добра практика, защото той  може да се спре. Да произвеждаш, да бъдеш важен износител за Европа - това е много по-важното", добавя Фелдгузен.

При това, по думите й, следва да се отчита и такъв фактор като преходът към алтернативни енергоносители. "Ние смятаме, че след 15 години в Европе вече няма да се използва природен газ, тъй като за нас това е преходна енергия. Т.е. бъдещето на Украйна като транзитна страна "е твърде ограничено по време", пояснява дипломатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във