Банкеръ Daily

Свят

Берлин и Вашингтон укрепват общата отбрана

"Всички държави трябва да могат свободно да определят своето бъдеще, без никакво външно влияние, принуда или господство от външни сили“, заявяват Ангела Меркел и Джо Байдън.

САЩ и Германия разглеждат НАТО като ключов елемент за гарантиране на европейската сигурност и подчертават своята ангажираност с принципа на съвместната отбрана. Това се казва в съвместната декларация на американския президент Джо Байдън и германския канцлер Ангела Меркел, подписана във Вашингтон в четвъртък. 

"Повече от три десетилетия след обединението на Германия ние ще продължим да работим неуморно, за да гарантираме, че Европа е единна, свободна и мирна. НАТО ще остане крайъгълният камък на тези усилия, а нашият ангажимент към  колективната отбрана е несломим" се казва в декларацията.

Документът също така подчертава, че двете страни „подкрепят универсалните ценности, залегнали в основата на Устава на ООН, и са обединени в ангажимента си да насърчават правата на човека навсякъде“. „Трябва да демонстрираме, че демокрацията носи резултати както за нашите граждани у дома, така и по света“, се казва в декларацията.

"Светът, включително морските пространства, не може да бъде разделен на сфери на влияние чрез анексиране на територии или използване на енергийни потоци", се казва още  в документа.

Като страни, чиито икономики зависят от безплатния транзит на стоки по света, ние потвърждаваме критичното значение на свободата на корабоплаването и въздухоплаването, както и на  свободното използване на морето, в съответствие с международното право. Този резултат не може да бъде постигнат в свят, разделен на сфери на влияние и ние ще се противопоставим на опитите за налагане на влияние чрез териториално анексиране, установяване на контрол върху цифровата инфраструктура, репресии или използване на енергийните потоци като оръжие", четем в декларацията.

Там  се отбелязва още, че "всички държави трябва да могат свободно да определят своето бъдеще, без никакво външно влияние, принуда или господство от външни сили“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във