Банкеръ Daily

Свят

Берлин и Лондон са против връщане на Русия в Г-8

Британският премиер Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел са против връщане на Русия в групата на седемте най-развити държави (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) Г-7. Това бе съобщено на обща пресконференция в Берлин. 

Според британския премиер атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, нестабилността в Украйна и провокациите на Русия не само в Украйна, но и на други места, не позволяват връщане на Русия в Г-7. Германският канцлер заяви, че макар да се наблюдава известно раздвижване в позицията на руския президент Владимир Путин към Украйна, това не е достатъчно, за да гарантира връщането на Москва в групата.

Повод за изявлението са публикации от последните дни, че Русия може да бъде поканена на срещата на върха на Г-7 в САЩ през 2020 г. Очакванията са, че въпросът ще бъде повдигнат от американския президент Доналд Тръмп на срещата на Г-7 този уикенд в Биариц. За връщането към формата Г-8 пръв заговори френският лидер Еманюел Макрон, който наскоро проведе приятелски разговори с руския президент Владимир Путин. 

Като клуб на седемте формацията съществува от 1976 г. Русия участва за първи път във формата Г-7 през 1991 г. През 2014 г. Русия бе изключена от форума заради анексирането на украинския полуостров Крим. Още през юни 2018 г. Тръмп се изказа за връщането на Москва в групата, но предложението не беше прието от другите шест страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във