Банкеръ Weekly

Свят

Берлин хвърли око на френското място в Съвета за сигурност

Откъде ли на Шолц му дойде тази идея?

Германският финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц рискува да предизвика раздразнение в Париж, като предложи Франция да се откаже от постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН, като го отстъпи на Европейския съюз, така че блокът да говори с един глас на световната сцена.

"Съзнавам, че Париж ще трябва да бъде убеждаван, но целта е смела и разумна", заяви Шолц. За да бъде облекчена загубата на Франция, той предлага тя да стане постоянен представител на ЕС в ООН.

Франция е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност от учредяването на световната организация през 1945-а, а след излизането на Великобритания от съюза ще е единствената негова представителка в наброяващата петима членове институция. Останалите три са Съединените щати, Русия и Китай. Освен тях в органа участват още десет държави без право на вето, които биват избирани за срок от две години. Такава скоро ще е и Германия, чийто двугодишен мандат започва през януари 2019-а.

Досега нееднократно е имало призиви за реформиране на Съвета за сигурност. През 2010-а американският президент Барак Обама подкрепи желанието на Индия да стане негов постоянен член. Бразилия и Япония също афишират подобни амбиции, а африкански страни дори са издигали искане за две постоянни места с оглед на историческото им пренебрегване.

През 2015-а германският канцлер Ангела Меркел пое нещата в свои ръце, като повдигна въпроса заедно с колегите си от Бразилия, Индия и Япония. В общо изявление тя, Дилма Русеф, Нарендра Моди и Шиндзо Абе призоваха за бързо реформиране на Съвета за сигурност. В настоящия си формат той няма легитимност, изтъкнаха те и настояха за обвързващ график за реформирането му.

Един от доводите на противниците на статуквото е, че то отразява ситуацията след Втората световна война и в органа са включени единствено страни победителки. Седемдесет години след края на конфликта това разделение е ирелевантно, аргументират се те.

Твърди противници на промяната са Китай, Русия и Съединените щати, които защитават интересите си. Има и регионални противопоставяния - например Италия е против членство на Германия, Аржентина е срещу Бразилия, а Китай - срещу Япония. Разширяването на Съвета за сигурност с нови постоянни членове с право на вето неминуемо ще доведе до затрудняване на функционирането му, заплашвайки го с пълна парализа.

Предложението на Олаф Шолц - независимо дали е координирано с Ангела Меркел, заобикаля както противопоставянето на останалите членки, така и риска от затормозяване на работата на органа. Остават обаче два неизяснени въпроса - първо, как ще погледне Париж на идеята, и второ, дали е юридически възможно да бъде преотстъпван специалният статут в световната организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във