Банкеръ Daily

Свят

Берлин гневен на САЩ за среща на представители на Косово и Сърбия без консултация с ЕС

Волфганг Ишингер

Германският дипломат Волфганг Ишингер реагира в Туитър на организираната от американския пратеник Ричард Гренел среща на представители на Белград и Прищина на 27 юни в Белия дом без консултации с ЕС. Гренел пък му отговори, че са необходими действия, а не само разговори.

"Без съгласуване с ЕС? Реакция от Берлин, Париж, Брюксел? Ами ако Европейският съюз преговаря за дълбоките и инклузивни области на свободната търговия с талибаните?", написа Ишингер в Туитър.

Гренел реагира на това с въпроса защо Ишингер не е предложил на ЕС да направи стъпки към либерализиране на визовия режим (б.а.-за гражданите на Косово). "Поздравяваме всички действия, а не само разговори", продължава той, намеквайки за неефективността на общността в диалога.

Ишингер не вижда какво пречи на съвместен подход на САЩ и Евросъюза. "Спомнете си Босна през 1995 г., спомнете си Косово през 1998/99 г., спомнете си Косово и тройката през 2007-а! Тогава имахме общо мото. Функционираше добре. Страхувам се, че този път няма да свърши добре", изтъкна германският дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във