Банкеръ Daily

Свят

Берлин: Брексит е разцепление на Европа

Германия възприема Брексит като "разцепление на Европа", заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че днешното излизане на Великобритания от Европейския съюз е разцепление на Европа", каза Зайберт на редовна пресконференция.

Правителственият говорител отново изрази съжалението на Германия заради Брексит. "Разчитаме, че Великобритания и в бъдеще ще остане наш близък партньор и приятел", изтъкна Зайберт.

"Европейският съюз ни гарантира силен глас в един свят, който постоянно се променя, и ние сме решени да продължим успешната история на Европа заедно с оставащите 26 страни членки", подчерта говорителят на германското правителство.

Великобритания ще стане днес първата държава, напуснала Европейския съюз, слагайки край на 47-годишното си членство, отбелязва Франс прес.

Европейският съюз желае възможно най-добри отношения с Обединеното кралство в бъдеще, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но допълвайки, че "тези отношения никога няма да бъдат толкова добри, колкото членството в ЕС".

"И, да, в понеделник отваряме нова страница в нашата история", каза тя.

Фон дер Лайен посочи че предизвикателствата и възможностите, пред които е изправен единният блок, не са се променили заради Брексит, настоявайки, че трябва намерят решение важните въпроси, свързани с изменението на климата, дигиталната революция и проблемите на миграцията.

Обединеното кралство не може да има достъп до единния европейски пазар, ако се отклонява от стандартите на Европейския съюз, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Отправяме изключително ясно, просто и силно послание - като Европейски съюз ние желаем да запазим възможно най-тесните връзки с Великобритания. Но, естествено че колкото повече тя се старае да се раздалечава от стандартите на Общността, толкова по-ограничен ще е нейният достъп до единния пазар", каза Мишел, цитиран от БНР.

Той отбеляза, че ЕС ще работи за изграждането на "по-силен" и на "по-амбициозен"  единен блок. Той подчерта, че парламентът, комисията и съветът ще си сътрудничат през следващия месец, за да определят общи приоритети и да покажат, че "Европейският проект е силен".

Според Шарл Мишел Европейският съюз трябва да възприеме подход "отдолу нагоре", така че да доближи "силният" европейски проект до своите граждани в бъдеще. Той добави, че цифровият дневен ред и изменението на климата ще действат като значими теми, които могат да обединят гражданите на ЕС в бъдеще.

Очаква се ЕС и Великобритания да започнат търговски преговори през март, след Лондон официално напусне ЕС в края на днешния ден. До края на годината Обединеното кралство ще остане в единния пазар и митническия съюз, според т.нар. "преходен период", който приключва на 31-ви декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във