Банкеръ Daily

Свят

Бенгт Холмстрьом има Нобел за икономика за приноса си към теорията на договорите

Бенгт Холмстрьом

Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström) е финландски икономист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Носител на Нобелова награда за икономика за 2016 г. заедно с Оливър Харт "за техния принос в развитието на теорията за договорите".

Роден е на 18 април през 1949  година в Хелзинки (Финландия), в шведско семейство. Получава бакалавърска степен по математика в Хелзинкския университет, а след това - магистърска и докторска степен в Станфордския университет. В следващите години Холмстрьом работи в Северозападния университет (1979-1982 г.), Йелския университет (1983-1994 г.) и в Масачузетския технологичен инситут (от 1994 г.).

Изследванията на Бенгт Холмстрьом са главно в областта на теорията на договорите.

 

Оливър Саймън Д'Арси Харт (Oliver Simon D'Arcy Hart) е английско-американски икономист.

Роден е на 9 октомври 1948 година в Лондон в семейството на лекар от виден еврейски род. През 1969 година получава бакалавърска степен по математика в Кембриджкия университет, през 1972 година - магистърска степен по икономика в Уорикския университет и през 1974 година - докторат в Пристънския университет.

След това работи в Лондонското училище по икономика до 1984 година, в Масачузетския технологичен институт до 1993 година и в Харвардския университет по-късно. Изследванията му са главно в областта на теорията на договорите, теорията на фирмата и корпоративните финанси.

През 2016 година Оливър Харт получава, заедно с Бенгт Холмстрьом Нобеловата награза за икономика именно "за техния принос в развитието на теорията на договорите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във