Банкеръ Weekly

Свят

 "Беналагейт” разклати Макрон

Макрон и Бенала един до друг.

Шумен скандал обедини френската левица и десница в атаките им срещу президента Еманюел Макрон. Държавният глава запазил мълчание, след като бил информиран, че един от най-приближените му служители - Александър Бенала, е пребил протестиращи на 1 май. Недоволството срещу него днес е най-силното, откакто преди 14 месеца пое властта, и политическата буря може да му попречи да прокара обещаните реформи, които го доведоха на власт.  

Проблемът е, че Макрон уволни Бенала едва на 20 юли и разпореди разследване по случая, когато вече беше настроил половин Франция срещу себе си. Скандалът гръмна, след като миналата седмица вестник "Монд" публикува видеозапис, на който се вижда как висшият служител с полицейска каска на главата влачи жена, а после бие мъж по време на първомайския протест срещу плана на Макрон за реформи. Въпросният план предвижда по-малко привилегии за новоназначените служители с цел да се съживи френската икономика и да се подпомогне създаването на нови работни места. Сред протестиращите се бяха вклинили и антифашисти с качулки, маски и червени знамена. Полицаите са гледали как Бенала, който е бил там в качеството си на наблюдател, удря хората, но нито един от тях не е реагирал.

На 22 юли президентът свика министрите на извънредно заседание по случая, където призна, че не е реагирал адекватно. Той разпореди спешна реорганизация на неговата канцелария, както и на службата за охрана. Да дава обяснения в парламента се яви и шефът на парижката полиция - Мишел Делпюеш, а заради аферата депутатите отложиха за неопределен период разглеждането на конститутционните промени. Междувременно рейтингът на одобрение на Макрон падна до рекордно ниските 39% и продължава да пада.

Лидерът на дясноцентристката партия "Републиканци" Кристиан Жакоб настоя за вот на недоверие на правителството. Опозиционни лидери като десния политик Лоран Вокие и водачът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон поискаха Макрон да даде обяснения защо два месеца не е реагирал и се е опитал да потули историята. Според тях президентът се е надявал на "чудо за три дни“ и че хората бързо ще забравят скандала. Неслучайно на Бенала е било наложено минимално дисциплинарно наказание през май, а правосъдието не е сезирано за побоя. Леви и десни политици са единни в позицията си, че държавният глава е направил всичко по силите си да предпази един от най-близките си хора в Елисейския дворец.

Двайсет и шест годишният Александър Бенала не е случаен - бившият бодигард на президента е изпълнявал ролята и на помощник на началника на неговия кабинет, за което му е даден апартамент в луксозен квартал, както и автомобил с личен шофьор. Бенала е притежавал и най-високото ниво на достъп в парламента. По време на предизборната кампания през 2017-а младият мъж лично е отговарял за сигурността на Макрон.

Все пак най-сериозното обвинение към Еманюел Макрон от началото на мандата му е, че е президент на елита, надменен мениджър, който управлява страната, сякаш тя е стартъп, и че поведението и решенията му по-скоро създават пропаст, отколкото да го приближават до проблемите на французите. Неотдавна той отново си навлече гнева на хората, след като стана ясно, че харчел публични средства за ненужни козметични ремонти, а същевременно иска да предприеме редица спорни социални реформи. Давайки си сметка, че след скандала те трудно ще бъдат подкрепени, Макрон обяви, че умишлено не е взел отношение за побоя и чака разследващите да си свършат работата - в момента Бенала и още четирима души са поставени под съдебен контрол.

Опозицията  продължава да печели точки, а основният й коз е, че Наказателният кодекс задължава всеки държавен служител, ако разбере за действия, които могат да съставляват престъпление, да информира прокурор. В конкретния случай никой не е направил това - нито префектът на полицията, нито шефът на кабинета, нито президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във