Банкеръ Daily

Свят

Bellingcat подгря случая "Скрипал" в чест на срещата на Г-20 в Осака

Висш офицер от руското военно разузнаване е участвал в опита за отравяне на шпионина Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри миналата година. Според информация на разследващия сайт Bellingcat и Би Би Си третият руснак в операцията е Денис Сергеев, който на практика е бил ръководителят на операцията.

Последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „Нюзнайт“ и Bellingcat, досега сочат, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев. Той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на летище „Хийтроу“ и е напуснал страната на 4 март следобед след като отровата "Новичок“ е било вече по дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал.

На базата на  данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията му. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е вероятно той да се срещнал за кратко с Мишкин и  Чепига  малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри. Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници.

Припомня се също, че Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година.

Би Би Си цитира  Bellingcat, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка. Решението за действие обаче е било взето в последния момент, тъй като от телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно.

Случаят "Скрипал" бе повдигнат от премиера Тереза Мей на разговора й с Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Япония. Русия отрича каквото и да е участие в инцидента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във