Банкеръ Daily

Свят

Белият дом внимателно следи финансовата ситуация в Турция

Правителството на президента Доналд Тръмп внимателно следи финансовата ситуация в Турция след рязкото падане на курса на турската лира спрямо американския долар, заяви вчера икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет, цитиран от Ройтерс и ТАСС

"Ние много внимателно я следим. Министърът на финансите Стивън Мнучин внимателно я следи", заяви в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си Хасет, който е председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара тази година, което се дължеше до голяма степен на опасенията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, многократните му призиви за понижаване на лихвените проценти и влошаващите се връзки със САЩ, отбелязва агенцията.

Хасет заяви, че решението на Тръмп да удвои вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от брутния вътрешен продукт на Турция и не може по принцип да предизвика сгромолясване на курса на турската лира. "Падането на националната валута с 40 процента е признак за това, че много фундаментални основи на икономиката не са наред в тази страна", поясни икономическият съветник на американския президент.

"Когато една страна загуби връзка с либералната демокрация, тогава не можете реално да знаете какво ще се случи с икономиката и аз смятам, че има голяма несигурност", добави Хасет.

На 10 август турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във