Банкеръ Daily

Свят

Белият дом: Среща Байдън - Путин "определено" не се планира

Джен Саки

Евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин "определено" не се планира в момента, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от световните агенции.

По думите на говорителката на Байдън лидерът на САЩ е като цяло отворен за дипломация и преговори на най-високо равнище, но сега, когато Русия задълбочава конфликта в Украйна, не е подходящият момент, каза тя.

"Ние никога няма да затворим напълно вратата за дипломацията", заяви Саки, цитирана от ДПА, но подчерта, че е нужна промяна на курса от страна на Москва.

Такава среща между двамата лидери се обсъждаше през последните дни. Байдън беше дал принципно съгласие за срещата, а Кремъл също изглеждаше отворен за идеята, посочи Белият дом.

Саки уточни, че не е имало конкретен график за нова среща между Байдън и Путин, като по думите й това са били детайли, които е следвало да бъдат обсъдени на разговора между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров в четвъртък. Тази среща също беше отменена.

Джен Саки заяви още, че тръбопроводът "Северен поток 2" "не се придвижва напред в момента", след като Германия предприе действия за спирането на проекта. Саки отказа да уточни дали решението на Германия е обратимо, предаде Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън посочи по-рано, че САЩ си сътрудничат с Германия в името на това тръбопроводът "Северен поток 2" да не заработи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във