Банкеръ Daily

Свят

Белият дом сложи Тръмп "под капак"

Белият дом обяви снощи режим "lid" (буквално - капак) - термин, която информира репортерите, че президентът Доналд Тръмп няма да се появява публично до края на деня.

Тръмп прекара вчерашната сутрин в своя голф клуб в щата Вирджиния и още беше там, когато водещи медии в САЩ обявиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

После Тръмп се върна в Белия дом, докато улиците на федералната столица бяха изпълнени с ликуващи привърженици на съперника му на изборите.

С възгласи "Това не е краят!" и "Спрете кражбите" привърженици на президента Доналд Тръмп протестираха по цялата страна вчера, отказвайки да приемат поражението на изборите и повтаряйки необоснованите твърдения на Тръмп, че демократите са спечелили с измама, предаде Асошиейтед прес.

От Атланта и Талахаси до Остин, Бисмарк и Финикс, тълпи с численост от няколко десетки до няколко хиляди души - някои от които открито носещи огнестрелни оръжия - отричаха новината за победата на Джо Байдън, обявена от американските медии след изпълнени с напрежение три дни на броене на бюлетините. В някои градове имаше спречквания между привърженици и противници на Тръмп.

В Атланта, щата Джорджия, отдавнашна крепост на републиканците, събралите се близо хиляда поддръжници на Тръмп викаха "Хвърлете го в затвора" по адрес на Байдън, "Това не е краят!" и "Фалшиви новини". Улиците бяха залети от американски знамена и плакати с образа на Тръмп.

Няколко хиляди поддръжници на Тръмп се събраха в Харисбърг, щата Пенсилвания, който изигра ключова роля за победата на Байдън. "Ако не спрем това днес, всичко ще свърши", заяви 66-годишният Брус Филдс по адрес на медиите, обявили Байдън за победител. "В противен случай ще кажем сбогом на свободата", добави той. Двайсетина тежковъоръжени мъже, някои в камуфлажни облекла, се присъединиха към митинга.

Във Финикс, столицата на щата Аризона, също спечелен от Байдън, за няколко часа се събра тълпа от близо хиляда души, за да изразят подкрепа за Тръмп и разочарование от резултатите от изборите.

Щабът на Тръмп обяви снощи, че е внесъл жалба в регионален съд в щата Аризона с аргумента, че неправилно са били отхвърлени гласовете на някои избиратели в окръга Марикопа в деня на президентските избори.

Според иска, внесен във висшия окръжен съд на най-населения окръг в щата, се посочва, че членове на избирателни секции са казвали на гласоподаватели да натискат един бутон, след като машината сигнализирала "overvote" (буквално - допълнително гласуване).

Щабът на президента твърди, че така вотът на тези избиратели не бил зачетен, а това можело да се отрази "решаващо" на резултата от гласуването в Аризона. Освен това в този окръг били използвани нови машини за гласуване.

От изборната комисия в Марикопа и щаба на Джо Байдън засега няма коментар по случая.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във