Банкеръ Daily

Свят

Белият дом се е отказал от санкции срещу "Северен поток - 2"

Вашингтонската администрация, докато тя се оглавява от президента Джо Байдън, не е настроена да въведе санции срещу газопровода "Северен поток - 2", за които настоява Конгресът на САЩ. За това съобщиха от вестник Politico, като се позовават на свои източници, които описват разногласията между Белия дом и сенатора републиканц Тед Круз (от щат Тексас).

Последният неведнъж е подлагал на рязка критика проекта "Северен поток - 2", като искаше властите в САЩ да въведат по отношение на газопровода "предписаните от Конгреса" рестрикции. Става въпрос за заложените в законодателните инициативи, които бяха приети по-рано на Капитолийския хълм.

За да оказва натиск върху администрацията по този въпрос, сенаторът задържа утвърждаването от Сената на редица кандидати, издигнати от демократите на Байдън на постове в администрацията. Както уточнява Politico, в момента Тед Круз блокира назначението на повече от двадесет претенденти за дипломатически постове, в това число и на посланици в няколко страни. Тази ситуация предизвиква загриженост в администрацията, в която смятат че такова едно положение на нещата може да нанесе удар по позициите на САЩ на световната арена.

Задържането на гласуването по тези или други кандидатури от Тед Круз позволява специално разработения в Сената механизъм, с помощта на който всеки член на горната камара може да отложи разглеждането на който и да е законопроект или гласуване по който и да е въпрос. Поначало тази процедура е била замислена за това сенаторът да  има възможност по-внимателно да се запознае със съдържанието в намиращите се на негово разположение документи. С времето обаче тя все по-често се използва с цел затягане на процеса на разглеждане на различни въпроси.

По информация от "Газпром", по "Северен поток - 2" през тази година би могло да бъдат доставени 5.6 млрд. куб. метра природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във