Банкеръ Daily

Свят

Белият дом публикува стенограмата от разговора между Тръмп и Зеленски през април

Белият дом публикува стенограма на телефонен разговор от април, в който президентът Доналд Тръмп поздравява Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Оповестяването й бе анонсирано от самия Тръмп, който преди пет дни заяви пред журналисти във военната база "Андрюс": "Предстои скоро да публикуваме друга стенограма, която е много важна".

Именно разговорите на американския държавен глава с украинския лидер са в основата на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп, която в момента е в ход в Камарата на представителите. Тя започна, след като анонимен свидетел се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега на 25 юли. Според него, Тръмп е оказал натиск върху Зеленски, Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на Джо Байдън.

Доналд Тръмп многократно е заявявал, че демократите искат подробности от разговора му със Зеленски от 21 април, но този разговор никога не е бил в центъра на вниманието на разследването по импийчмънт на президента в Камарата на представителите, отбелязва Ройтерс.

В априлския разговор Тръмп кани Зеленски да посети Белия дом и му казва: "Имаме много неща за обсъждане, но сме с вас докрай."

В краткия разговор не се говори за Байдън или корупцията, но Тръмп споменава, че е бил водещ на конкурса "Мис Вселена" в Украйна, отбелязва АП.

По-рано Белият дом обнародва стенограма от юлския разговор между двамата президенти, в който Министерството на правосъдието на САЩ не намери нарушения на националното законодателство, както и основания за по-нататъшно разследване. Демократите в Камарата от своя страна публикуваха стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи разследването за импийчмънт на президента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във